Anders Stjärne är ordförande i föreningen Asby Alpina. Han berättar att han har fått många frågor från människor som undrar när de öppnar. På lördag den 14 januari är det alltstå dags.

— Vår ambition är alltid att kunna öppna på annandag jul. Men det har förskjutits de senaste åren men vi har kvar vår ambition, säger Anders.

Föreningen har en ny pistmaskin som underlättar arbetet med snön de har skapat. De 25 snökanonerna har skapat tillräckligt med snö för att öppna två av backarna.

Anders berättar att de räknar med att kunna ha igång anläggningen fram till vecka nio. De kommer att arbeta för att få igång snowboardbanan så snart som möjligt.

Under 2015 påbörjades arbetet med en ny timmerstuga. Den har nu använts en säsong och Anders Stjärne berättar att det blev bättre än de hade förväntat sig.

— Här kommer besökarna och parkerar och det första de stöter på är skiduthyrningen. Det har blivit väldigt bra. Det är Jockes Alpinservice som sköter uthyrningen av skidor.

Skidskolan som anordnas är fullbokad och det finns de som står på kö för att komma med. Till snowboardskolan finns det fortfarande lite platser kvar. Båda skolorna börjar på lördag.

Under vecka 4 är det återigen dags för projektet Alla på snö. Då får alla barn som går i årskurs 4 i Tranås och Ydre testa på slalom och längdskidor gratis under ett par dagar.

— Det är något som eleverna ser fram emot. De längtar till det blir deras tur att få testa på. Det är bra att få testa på skidåkning i unga år, säger Anders Stjärne.