Priset utdelades under Idrottsgalan på måndagskvällen under stort jubel från hela bowling-Sverige. I sociala medier visste jublet inga gränser, det var bara pristagaren själv, Jesper Svensson, som tog det hela med ro.

Hyllad av Stenson

En lugn kille med ett starkt psyke och fantastiskt bowlingspel, vilket givit stor utdelning på mästerskap världen över.

— Bowlinggymnasiet har betytt oerhört mycket, där har jag lärt mig mycket om bowlingen som jag verkligen har nytta av i dag, sade Jesper Svensson, som efter galan hyllades av Henrik Stenson, Sarah Sjöström och många elitidrottare.

Har del av äran

Annons

En stor del av framgången kan med all rätt Nässjö och Bowlinggymnasiet ta åt sig äran av. I flera år gick Jesper Svensson på bowlinggymnasiet, där han under ledning av instruktörerna Peter "Peppe" Engström och Peter "Hella" Hellström fick lära sig bli en bättre spelare.

— Jesper gick ut från gymnasiet våren 2014, minns "Peppe" som tidigt såg vilken stor talang Jesper var och är.

I fjol var Jesper den yngste bowlaren hittills att vinna en Major på amerikanska proffstouren. Han ledde också Sverige till seger när Europa slog USA i bowlingens motsvarighet till golfens Ryder cup. Han har sedan 2013 prenumererat på en plats i landslaget.

Betyder mycket

Tillsammans med nuvarande elever på bowlinggymnasiet firades det stort under tisdagen på skolan. Tårtor stod uppdukade på rad.

— Att Jesper fick priset betyder mycket för hela bowlingsporten, menade Peter Hellström, som tillsammans med "Peppe" just nu har intagning på gång till gymnasiet i höst. 12 elever har sökt till Nässjö och det finns sju platser att fördela. Betyg, seriesnitt i bowling, skriftlig intervju och en del andra moment ligger till grund för intagningen.