En gång i månaden är tanken att de båda lärarna ska släppa ett nytt podcast-avsnitt som berör lärande i Aneby utifrån olika perspektiv. Det blir knappt en halvtimme med pedagogiska samtal, samt en och annan gäst i form av kollegor från lärarkåren.

— Vi gör detta av egen nyfikenhet. Jag har saknat poddar där man har ett pedagogiskt samtal. Så därför tänkte vi att vi skulle göra detta utifrån Anebys plattform och vårt stora intresse för lärande. Det som är bra i Aneby kommun vill vi lyfta och lära oss av, förklarar Daniel Johansson och Daniel Dahlström ler förväntansfullt och fortsätter:

— Vi vet inte vad det ger i förlängningen, utan vi befinner oss i en pedagogisk resa.

Daniel Dahlström beskriver sina första tio år som lärare som ganska oföränderliga, en tid då han inte var särskilt öppen för nya idéer.

Annons

— Jag var bara lärare och tog inte in några nya influenser eller forskning. Nu kan jag inte tänka mig ett liv utan det!

I Aneby kommuns skolverksamhet arbetar lärarna i så kallade lärgrupper. Var fjärde tisdag träffas alla lärare i Aneby kommuns grundskola och i samband med en lärstämma summerar man allt och går igenom vad grupperna lärt sig och inspirerats av. De båda SO-lärarna har varit ledare i varsin lärgrupp i flera år.

Daniel Johansson har de senaste åren lyssnat mycket på olika poddar, men känt att det saknats något inom ämnet lärande.

— För två år sedan blev jag, i samband med vår lärstämma, lite gråtmild över hur bra verksamheten är, och det är saker som jag vill att fler ska ta del av. Då tänkte jag att man skulle kunna ha en podd som ett komplement till lärgrupperna, men podden har i stället blivit vår lärgrupp.

De båda har aktivt studerat modern skolforskning och praktiserat detta, vilket också har gett effekt. Nu vill de lyfta det arbete som görs i Aneby kommun, sprida det intresse som finns och förhoppningsvis inspirera andra.

Podden vänder sig i första hand till kollegor i Aneby kommun, som ett bidrag till det pedagogiska samtalet.

— Men visst vore det kul om fler lyssnade, understryker Daniel Dahlström. Med poddens titel vill vi understryka att det hela tiden sker en utveckling. Det är det som gör detta så spännande.