Sven-Eric Björk har varit busschaufför i 28 år, de senaste åren har han kört för Aneby Buss AB.

I fredags var han med om en händelse som han sent kommer att glömma. Sven-Eric körde linje 150 från Tranås mot Eksjö, strax efter klockan sex på kvällen. Det sitter passagerare från mitten och bakåt i bussen, cirka tio kvinnor och en man.

— Då börjar några skrika att det finns en mus i bussen. Alla blev plötsligt engagerade och några skrek att de var livrädda för möss.

— I vanliga fall brukar det aldrig vara några som pratar med varandra men nu var det en händelse som tände igång alla.

Benen i luften

Sven-Eric fortsätter att beskriva att kvinnorna var tydligt berörda av händelsen men mannen som också fanns i bussen satt stilla och tittade rakt fram.

— När jag tittade i backspegeln får jag se att kvinnorna har benen uppe i luften för att de är så rädda, fortsätter han.

Annons

När nya passagerare gick på bussen förstod de också snabbt att det fanns en mus ombord. Ganska snart tog en kvinna kommandot och sa att hon inte var rädd för en liten mus.

— Hon tittade under sätena och sa att hon såg den. Då blev alla skrämda igen och frågade var den var. Då gav jag henne en sopkvast som hon kunde använda sig av.

— Hon agerade som en djurvårdare och ishockeyspelare. Hon fick upp musen på kvasten och den var runt åtta centimeter lång.

Klappade händer

När kvinnan hade fått upp musen kunde Sven-Eric Björk inte stanna precis på vägen utan körde till hållplatsen efter Säby kyrka.

— Jag öppnade dörren och kvinnan höll fram sopkvasten och den lilla musen gjorde ett hopp ut i snön. Alla klappade händerna och sa att hon var en modig kvinna, berättar Sven-Eric.

Något extraordinärt

En av de saker som förvånade Sven-Eric med den ovanliga händelsen var att alla passagerarna blev så pratsamma mot varandra efteråt.

— Det är intressant att se hur folk reagerar i olika händelser och när de är i grupp. De börjar prata med varandra när det händer något extraordinärt.

— Jag tror att det spelar roll att det var kvinnor i bussen också. Män hade nog inte reagerat lika mycket. Jag har kört buss i 28 år och har aldrig varit med om något liknande genom åren, säger Sven-Eric.