— Något som bevisades när IRM (Inte rasist, men) fick ta emot Elsapriset av SKMA, Svenska kommittén mot antisemitism, vilket kändes mycket hedrande, berättar Christoffer Svanströmer.

Fakta: Inte rasist, men...

...granskar Sverigedemokraterna och ska enligt deras hemsida visa upp ”den outtömliga käll..

Fakta: Inte rasist, men...

...granskar Sverigedemokraterna och ska enligt deras hemsida visa upp ”den outtömliga källa till humor och fasa som partiet och deras företrädare står för”. Detta gör helt ideellt. Redaktionen meddelar också att de gör sitt allra bästa för att inte låta sina partipolitiska åsikter färga det som skrivs. Antirasism har ingen politisk färg, det är deras starka övertygelse.

Grundidén är att granska Sverigedemokraterna och inget annat parti eller ideologi. Forum för granskning av övriga riksdagspartier finns redan.

Denna 27-åring från Vetlanda ingår sedan ett år tillbaka i redaktionen på IRM (Inte rasist, men) vars syfte är att med humor och allvar slå hål på fördomar och arbeta aktivt mot rasism.

Christoffer Svanströmers bidrag till gruppen består av satiriska teckningar som publiceras på facebooksidan med jämna mellanrum.

Alltid tecknat

— Jag har alltid varit intresserad av att teckna och började med satiriska teckningar för ett år sedan. Jag funderade över hur de kunde användas och erbjöd mig att gratis teckna åt IRM som jag följt ända sedan de startade 2012, berättar Svanströmer.

Han bor numera i Jönköping men växte upp i morfadern Alvar Anderssons föräldrahem i Kallsjö precis på gränsen mellan Vetlanda och Sävsjö.

Han gick grundskolan i Ramkvilla och valde estetiskt program, animationsprogrammet, under gymnasietiden i Eksjö.

Han har sedan dess pluggat olika högskoleprogram och bland annat bott i Uppsala och Visby. Idag arbetar han med fondförvaltning åt ett bolag baserat i Stockaryd.

Annons

— Jag är stolt över att komma från landsbygden och skulle absolut inte säga att jag tillhör någon kulturelit. Likadant är det med de andra på redaktionen där alla är från mindre orter ute i landet. Bara en är från Göteborg, berättar Christoffer Svanströmer.

Ingen av dem på IRM kallar sig journalister men de utför journalistiska uppdrag genom att granska makten. I det här fallet Sverigedemokraterna som säger att de inte accepterar rasism. Ändå uppdagas det gång på gång. Allt från judeskämt till skryt om inbrända muslimer på Afrikauppdrag.

— Vi namnger bara politiker, de som är förtroendevalda. Vi menar att det finns ett allmänintresse att veta vad denna person företar sig, berättar Christoffer Svanströmer.

Att framföra budskapet med satiriska teckningar är ett sätt att nå genom informationsbruset.

— Oftast överträffar dock verkligheten satiren. Det är som att sparka in öppna dörrar. SD är en outtömlig källa till humor, säger Svanströmer.

Själv får han ta emot hat efter publikationerna. Han får bland annat höra att han är en landsförrädare.

— Uppenbarligen har mina bilder effekt.

Vad är rasism för dig?

— Det är när du gör skillnad på folk utifrån religion, etnicitet och språk. När man menar att det finns nedärvda egenskaper hos människor som kommer från ett visst område, svarar Christoffer Svanströmer.

— När vi säger vi och dom, när en grupp anses mindre värd. Fördomar har alla och därför gäller det att kontinuerligt jobba med det.

Därför tror han oerhört mycket på diskussion. Att prata öga mot öga. Han anser att Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti men att alla som röstar på partiet för den skull inte är rasister. Svanströmer tror att de röstar på partiet för att de är missnöjda med etablissemanget, politiker och massmedia. De litar inte på någon. Och i en värld där desinformation blivit allt vanligare gäller det att servera fakta som tål att granskas. Det är där IRM kommer in, menar Svanströmer.