I lite drygt två år har Elias bergsvandrat med människor upp och ned längs Kebnekaise i norra Sverige, afrikanska Kilimanjaro och Jbel Toubkal i Marocko.

Mellan åtta och tolv personers säkerhet ansvarar han för under en veckas vandring. Varje individ med sin fysiska förmåga och kondition, för att inte tala om deras mentala uthållighet som kan variera stort mellan deltagarna.

Han brukar säga att ”vem som helst kan ta med dig upp till toppen”.

— Mitt jobb är att du ska komma helskinnad tillbaka hem också.

Vandringen nedför ett berg är riskfylld när kroppen är trött och man börjar slappna av.

Delad glädje

— Det är ett roligt jobb. Man får dela med sig av äventyret som man själv brinner för. Tillsammans med mig vågar de göra något som kanske annars inte hade blivit av.

— Jag ger dem tryggheten. Att se upplevelsen i deras ögon när de har nått målet är fantastisk, berättar Elias.

På ett sätt har yrket som äventyrsguide paketerat allt det som pojkdrömmen stod för. Han är säkerheten med sjukvårdskunskaperna för vildmarksliv. Han leder gruppen i en ovan miljö och det händer att han får sätta gränser för det tillåtna.

PERSONFAKTA

Namn: Elias Sjöberg.

Ålder: 25.

Familj: Sambon Emma Dahlström.

Bor: Torsby.

Aktuell som: Äventyrsg..

PERSONFAKTA

Namn: Elias Sjöberg.

Ålder: 25.

Familj: Sambon Emma Dahlström.

Bor: Torsby.

Aktuell som: Äventyrsguide.

Intressen: Sällskapsspel, läsa, träna.

Läser just nu: Senaste Harry Potter-boken The Cursed Child.

Lyssnar på: Akustisk gitarr, Emma är jätteduktig på akustisk gitarr.

Gör om tio år: Har familj med barn. Har kanske kvar mitt företag, men har ett fastare jobb.

Hemsida:www.kbkadventures.com

Instagram: @kbkadventures

— En och annan måste avbryta sin expedition. De fysiska resurserna räcker inte till. Höjden påverkar alla olika, jag ska se varningstecknen i tid.

Stort team

Han är inte ensam i arbetet. Bergsvandringarna på Kilimanjaro har ett sextiotal personer engagerade med matlagning och bärare av packning. Tält ska resas och det är andra bestyr.

— Det finns till och med folk som bär och sköter toan, förklarar han.

Innehållet grävs ned längs färden.

Annons

Elias kan mycket mer än bergsklättring, även om det är bergsvandring han talat om här.

Utbildningen som fjäll- och äventyrsledare i Älvdalen hade på schemat sporter som kajak, skidåkning, forsränning och mountainbike för att nämna något. Där fick han också lära sig att tänka service i kontakten med gäster.

Söker inte kickar

Elias Sjöberg säger att han inte är ute efter några dödskickar i äventyren.

— Jag behöver inte utsätta mig för livsfara för att känna att jag lever. Men man tar in intryck på ett helt annat sätt i en utsatt situation.

På toppen av ett berg möter han en ödmjukhet inför Guds skapelse som alltid får honom att knäböja och be. Tiden stannar upp, naturen är nog för upplevelsen i stunden. Vyn sträcker sig över till synes oändliga vidder, vilket inte är alla förunnat att få möta i verkligheten.

Möte på ett berg

— Bibeln har många berättelser från berg. Där har avgörande möten skett med Gud, säger Elias vars namn i sig är bibliskt.

Han nämner Moses som får tio Guds bud på Sinai berg. Noas ark som stöter på grundet. Det är berget Ararat i Turkiet.

Han rekommenderar alla att stiga ur sin bekvämlighetszon emellanåt. Tänja gränserna lite för vad man vågar. Se sin litenhet som människa och samtidigt sin storhet.

— Sen är det alltid lika skönt att komma hem igen, säger han.

OS-åkare

Hemma blir snart Torsby med flickvännen Emma Dahlström, ett svenskt OS-hopp i slopestyle. Det är trickåkning på skidor.

Hon har nyligen opererat bort tre lösa benbitar i ena armbågen när tidningen träffar henne. En skadad höft var ett annat problem före dess, men nu leder hon världscupen totalt i Big Air och tränar för fullt inför OS 2018 i Sydkorea.

Flyger till varandra

Yrkena går att kombinera intygar båda. De flyger till varandra för att träffas under året. Den här vintern kommer Elias att vara säkerhets- och sjukvårdsansvarig för skidanläggningen i Säfsen.

Föreläsningar både i Halmstad och under vildmarksmässan i Stockholm väntar. Elias driver eget företag och anlitas som konsult. Det betyder att han har flera uppdragsgivare. Han jobbar också som instruktör vid en amerikansk skola som utbildar elever i vildmarksliv och första hjälpen

Hur länge håller du på?

— Svårt att säga. Jag gillar att planera mitt liv, men allt går inte.

Han låter antyda att en familj med barn skulle förändra mycket. Det är möjligt att han så småningom söker till polishögskolan igen. Det var en retlig detalj han kuggade på för några år sedan, men är beredd att försöka igen.