Det är Rune som sedan 1960-talet håller på med träsnideri. En arbetskamrat till honom höll på med snideri och gjorde gaseller och rådjur och han frågade om inte Rune också skulle börja med det. Sedan dess har han inte kunnat lägga ifrån sig kniven.

— I våras försökte jag sluta. Jag tänkte "Vad håller jag på med". Vi har fullt med grejer i garderober, i källaren och överallt. Men efter två veckor var jag tvungen att börja igen, berättar han.

Älskar serier

I källaren är hyllorna fyllda med träfigurer som ser ut som olika scener, både målade och träfärgade. Rune skapar bland annat olika figurer från det gamla bondesamhället.

Men mest av allt älskar Rune Borg att läsa serier och favoriterna är Hälge och Knasen.

— Jag klipper ut serierna och sparar dem. Jag tycker att det är roligt att läsa dem och använder dem som inspiration.

Men bland hyllorna finns också bland annat August och Lotta och Kronblom.

Svårt att sälja

Annons

För att skapa figurerna gör han först en mall som han sedan ritar upp på en bit lind. Sen sågar han ut den i sin bandsåg och därefter börjar han tälja. Rune berättar att det nästan tar lika lång till att göra träfigurerna som att måla dem med hobbyfärgen.

— Jag håller på året runt, lite varje dag. Men det är svårt att sälja det jag har gjort. Folk vill inte betala så mycket som arbetet är värt.

— Vädergubbarna har jag sålt mest av. Jag har gjort över 1 000 stycken genom alla år, berättar Rune.

Hans senaste projekt var en fjädervagn som blir dragen av en häst och ovanpå sitter fyra personer. Fjädervagnen tog mycket tid och Rune säger att han inte kommer att göra om den igen.

Syr väskor

Men Gerd Larsson har inte fastnat för träsnideriet utan hon handarbetar. Hon har sytt sedan hon var nio år. Det började när hennes mamma fick tvillingar och hon inte skulle sitta uppe ensam. Då satt Gerd också uppe och de sydde tillsammans i varsin ände på en stor tavla.

— Det senaste året har jag använt mig av lapptekniken. Jag gör bland annat löpare, väskor och kuddar, säger Gerd.

Så medan Rune sitter i källaren håller sig Gerd en våning upp vid sin symaskin, eller i soffan där hon stickar och broderar. Hon gör det varje dag och tycker att det är roligt.

Mycket i hemmet består av hantverk som Rune och Gerd har skapat med hjälp av sina händer.