Riina Riskilä kommer från Bruzaholm och har bott i huset i Mariannelund sedan mars förra året. I ett hus som står på trädgården har hon sin ateljé där hon skapar olika mönster som sedan trycks på olika tyger.

Det var under två snabba veckor som Riina och kompisen Hannah Lundberg, som är guldsmed, tog beslutet om att öppna en butik i Linköping. De hade hittat en ledig lokal och bestämde sig för att satsa.

— Det gick fort med butiken. Vi kände att vi ville ha ett skyltfönster där vi kunde visa upp sig. Men när vi hittade butiken kändes det bra. Förutom att jag och Hannah har våra saker där har vi bjudit in andra hantverkare också, berättar Riina.

Se hela processen

Hon har utbildat sig på Vimmerby folkhögskola där hon studerade Bild och form. Men det var först efter att hon hade studerat vid Linköpings universitet, Slöjd, hantverk och formgivning som hon fick upp intresset för mönsterdesign.

Annons

— Det var i början av sommaren som jag startade med att arbeta som mönsterdesigner på heltid. Jag gillar friheten med att experimentera. Att få se hela processen från en liten skiss till färdigt tryck.

Kökshanddukar

Det senaste som Riina har gjort i sin ateljé är kökshanddukar i linne.

— Jag tycker om linne för att det ett naturmaterial och som fungerar väldigt bra, som exempelvis kökshanddukar. Det torkar fort och håller länge, berättar hon.

Förutom att göra kökshanddukar finns hennes mönster bland annat på brickor, glasunderlägg, kuddar, förkläde och brödkorgar.

Julmönster nästa

När Riina Riskilä ska beskriva hur mönstret kännetecknar henne beskriver hon att det är mjuka naturliga former.

— Det ska synas att det är gjort för hand. Jag brukar ha med en fågel, nötskrikan, i mina mönster. Jag tecknar upp mönstret och lägger sedan in det i datorn där jag kan justera det i photoshop.

Nästa mönster som hon tänker göra ska ha någon slags anknytning till julen.