Alexander är född i Philadelphia och kom till Sverige när han var två år gammal. Kvar i USA finns hans pappa och den sidan av hans släkt, varför Alexander besöker landet minst en gång om året. Han har dubbelt medborgarskap och i USA tillhör han därmed delstaten Pennsylvania.

Det var för drygt en månad sedan som han lade sin röst, efter viss pappersväxling och styrkande om medborgarskap. Röstkortet skickades sedan med posten, en röst som lades på Hillary Clinton.

— Det blev inte den kandidat som jag hade hoppats på. Det är lite av en skräll, konstaterar Alexander som fick nyheten till sig på onsdagsmorgonen, likt många andra.

— Jag var förvånad när jag vaknade. Men vi lever i en tid där många röstar på missnöjespartier, så ser det ut i alla länder. Med det perspektivet så är det kanske inte så konstigt att Trump vann. Folk lockas till det, precis som folk gjort i Sverige och då röstat på partier med andra åsikter än majoriteten.

Annons

Han berättar att det nu återstår att se vad valet får för effekt. Trump har sagt mycket oroväckande och mindre oroväckande saker och Alexander understryker att även om Trump vill genomgöra flera saker, så måste han få med sig såväl senaten som representanthuset.

— Jag tror inte att det kommer att vara bättre om fyra år, men kanske inte mycket sämre hellre. Han är inte satan, även om han ofta frammålas som det. Detta är inte slutet för världen.

— Trump har sagt att han vill höja minimilönen, oavsett vilken delstat man bor i, och jobba mot lobbying. Det är ju inte helt fel, även om han kommit med en hel del dåliga förslag också.

Alexander har aktivt följt valkampanjen i USA och hoppades egentligen på Bernie Sanders som hela tiden haft en stark utgångspunkt, menar han.

— Han var tydlig med vad han tycker och vill.

— Hillary har varit ganska otydlig och vänt kappan efter vinden. Trump har åtminstone varit tydlig i vilka tokiga förslag han vill förverkliga, även om han tagit tillbaka en del uttalanden.

Det blev ingen valvaka för Alexander inatt, däremot satt han uppe när Barack Obama tog hem segern år 2008.

— Det är en speciell anda i luften då, särskilt när Obama var något av hoppets kandidat. Hillary har gått under parollen ”inte Trump” och är en symbol för traditionella maktstrukturen och det var därför hon förlorade. Folk ville ha något nytt.