De två männen, båda i 25-årsåldern, döms framförallt för en händelse på Köpmangatan i Eksjö sommaren 2016. De båda männen följde då efter en tredje man efter att en dispyt uppstått under en utekväll. Uppgifterna om exakt hur misshandeln gått till är något vaga eftersom att den utsatte själv har svårt att minnas händelsen och de båda tilltalade nekar.

Vittnesuppgifter bekräftar dock dispyten och att de två männen varit på plats, och den utsattes skador och hans blod på de båda tilltalades kläder gör ändå att tingsrätten fäller dem. Dock bara för misshandel av normalgraden, fastän att åtalet gällde grov misshandel, då det inte gått att styrka att våld utdelats då den utsatte låg ner eller att en flaska använts.

Bråk vid gatukök

De båda frias också från övergrepp i rättssak då det inte heller gått att styrka att de medelst hot ska ha försökt hindra den utsatte från att vända sig till polisen.

Förutom misshandeln 2016 döms den ena av männen dessutom för ringa narkotikabrott, ringa dopningsbrott samt ett fall av ringa misshandel utanför ett gatukök i Eksjö i samband med en utekväll i mars förra året.

Mannen delade då ut ett slag i ansiktet på en annan man i gatukökets kö. Ett slag som dessutom bevittnades av en patrullerande polis som just passerade. Den tilltalade menade vid rättegången att han skulle ha blivit provocerad av en knuff, men detta var inget varken polisen såg eller han själv nämnt vid tidigare förhör.

Annons

Dömd i Norge

Den man som döms för flera brott är dock den som får det lägre fängelsestraffet, sex månader. Anledningen är att han sedan tidigare, i september 2017, är dömd till 18 månaders fängelse i Norge för bland annat våldsutövande. Ett straff som ännu inte verkställts. Totalt förekommer han sedan tidigare under 14 avsnitt i belastningsregistret. Den brottslighet han nu döms för har dessutom skett under prövotiden för en skyddstillsyn utdömd i oktober 2015.

Den andra mannen, som döms till tio månaders fängelse, är sedan tidigare ostraffad. De båda ska solidariskt dessutom betala skadestånd om 12 400 kronor till målsäganden i det första misshandelsfallet.