Eksjö tingsrätt bedömer inte att målsägandes berättelse kring ett misstänkt rån i Stockaryd har tillräcklig trovärdighet för att fälla de två män som suttit häktade för brottet. Männen döms dock till fängelse i fyra månader respektive skyddstillsyn med särskild behandlingsplan för andra brott.

Enligt målsägande har de två männen tvingat till sig kontokort och tillhörigheter efter en omfattande misshandel. Männen har dock nekat till både misshandeln och att ha tvingat till sig målsägandes tillhörigheter. Eksjö tingsrätt bedömer målsägandes historia som trovärdig i sig men att den har flera oklarheter och motsägelser mellan polisförhör och hur den presenterats i tingsrätten.

Läs mer: Misstänkt rånare gick till attack med golfklubba

Bland annat skriver Tingsrätten att hans "berättelse är rent allmänt, i vissa delar, mycket vag. Han har i relevanta delar lämnat få detaljer om vad som hänt och han har poängterat att många detaljer är vad han upplevt" och fortsätter med att han "har lämnat uppgifter om relativt omfattande våld (...) men det finns ringa stöd i den medicinska utredningen för att han utsatts för våld i den omfattning han uppgett."

Annons

På grund av detta och flera andra faktorer som gör att målsägandes historia behöver styrkas i starkare bevisföring, vilket den inte kunnat göras, har Eksjö tingsrätt valt att ogilla åtalet och skadeståndsyrkanden bifalls inte från händelsen.

Den ena mannen döms för en misshandel som gjordes på samma målsägande ett par veckor tidigare,
Foto: Jerry Johnsson

En av de två männen döms dock för en annan misshandel och stöld från samma målsägande, som skedde två veckor tidigare. Han ska då ha slagit målsägande med en golfklubba och tagit ett guldhalsband. Misshandeln bedöms dock inte som grov och mannen döms därför för rån.

Läs mer: Två fortsatt häktade efter rån i Stockaryd - förundersökning inte klar

De brott som de två männen döms för är i huvudsak relaterade till narkotikabruk. Den man som döms för rån straffas även för ringa narkotikabrott, rattfylleri, olovlig körning, grov vårdslöshet i trafik, försök till stöld samt brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål. Han döms till skyddstillsyn motsvarande fängelse i ett år och nio månader. Han ska även betala ett sammanlagt skadestånd om 31 450 kronor plus ränta till tre målsägande, varav den rånade mannen ska få 28 250 kronor, och åläggs att betala 800 kronor till brottsofferfonden.

Läs mer: Man häktas efter rån i Stockaryd - kompanjon redan häktad

Den andra mannen döms till fyra månaders fängelse för olovligt brukande, narkotikabrott och ringa narkotikabrott. Han ska även betala ett skadestånd på 1904 kronor plus ränta till målsägande det rån han anklagades för efter att han skadat målsägandes bil när han olovligen använt den. Mannen ska även han betala 800 kronor till brottsofferfonden.

Båda männens kostnader för försvar och målsägarbiträde stannar på staten, sammanlagt 244 701 kronor, eftersom "de tilltalade bedöms sakna ekonomisk förmåga att återbetala i någon del".

Läs också:

Nedlagd polisutredning fick oväntad vändning

Rånmisstänkt anhölls efter veckor på fri fot