I ett pressmeddelande så kritiserar Vetlandas kommunalråd Henrik Tvarnö (S) men också partikollegan, riksdagsledamoten Johanna Haraldsson, Moderaternas budgetförslag om att halvera de tio välfärdsmiljarder som den socialdemokratiskt ledda regeringen tillför kommuner och landsting nästa år.

— Det vi ser är en väldigt stor skiljelinje mellan vem man vill sänka skatten för och vilka som vill öka kvalitén i välfärden. Det är en ideologisk skiljelinje mellan det som de tror på och det som vi tror på, säger Tvarnö.

Med Moderaternas förslag skulle Vetlanda gå miste om drygt 11,4 miljoner kronor av det

beräknade tillskottet på drygt 28 miljoner kronor.

Annons

— Det vore en katastrof om det blev så. Hela vår budget vilar på det där extra tillskottet, säger kommunalrådet Henrik Tvarnö (S).

Moderaternas förslag slår enligt Tvarnö tvärs över hela landet.

— Jag är 100 procent säker på att ute i landet så finns ett oerhört stöd för det här generella stödet. Det finns ett stort glapp mellan den lokale moderaten och Moderaterna på riksplan. Den lokale moderaten inser att de behöver dessa pengar lika mycket som alla andra. Det är ett internt glapp däremellan.

— Av de 28 miljoner kronor Vetlanda får kommer vi lägga 13,5 miljoner kronor på at förbättra och utöka kvalitén inom äldreomsorgen, ytterligare tio miljoner lägger vi på skolan. Det här bidraget är riktat till barn och de gamla, att de ska få det bättre. Det var avsikten från början, säger kommunalrådet till tidningen.

”Jag tycker det är viktigt att vi på riksnivå litar på de kommunala politikerna och att de vet vad pengarna bäst behöver användas till” säger riksdagsledamoten Johanna Haraldsson i pressmeddelandet.

Den socialdemokratiskt ledda regeringens tio välfärdsmiljarder är ett av de största

tillskotten till kommunerna sedan det generella statsbidraget infördes i mitten av 90-talet Välfärdsmiljarderna är permanenta.

Läs mer: Idéfattiga Moderater