Ulla Andersson har broderat i större delen av sitt liv. Hennes verk är ofta humoristiska skildringar av kvinnors livsvillkor och vad som förväntas av dem.

— Jag älskar att brodera kvinnor. Det har alltid roat mig, säger hon.

Men i broderiet ”Rosa Stolen”, som just nu visas på Liljevalchs vårsalong, tar hon det ett steg längre.

Här visar Ulla att hon har fått nog av det ojämställda samhället där det sitter fler män än kvinnor i ledande positioner, av manspreading (när, framför allt, män sitter med benen brett isär i kollektivtrafiken) och av politiker som inte förstår att det är kränkande när en man vägrar ta en kvinna i hand just för att hon är kvinna.

— Min stora inspirationskälla är Marianne Enge-Swartz. Hon var med och bildade Elin Wägner-sällskapet och brinner för jämställdheten, berättar Ulla.

Broderade scener

Annons

Broderiet, som är 2x1,2 meter stort, innehåller flera små scener med direkt koppling till jämställdhetsfrågan och kvinnors rättigheter. Till varje scen finns också en broderad text som förtydligar vad det är man ser.

— Det är allt från kvinnors rösträtt 1921 till de rosa mössorna, ”pussy hats”, som de amerikanska kvinnorna använder som protest mot Donald Trump, förklarar Ulla.

Och hennes broderi har fått rejält med respons.

— Det är många, framför allt yngre, som har fått upp ögonen för de kvinnor som har gått före oss, och deras kamp för jämställdhet. Förhoppningsvis får det här också fler att läsa på om jämställdhetsfrågan, både vad som har skett och hur det ser ut i dag, säger Ulla.

Tre år långt projekt

Broderiet har tagit tre år att färdigställa.

— Jag har alltid flera broderier på gång samtidigt. Jag går ingenstans utan ett broderi i väskan. Det är det bästa jag vet, berättar Ulla.

Att ställa ut har egentligen aldrig varit det viktigaste för Ulla, även om hon visserligen har deltagit i ett antal utställningar, bland annat tre gånger på Liljevalchs vårsalong. Nej, viktigast är att få fortsätta brodera, och när folk undrar var de kan se hennes verk säger de åt dem att komma till hem till henne i Uggleryd.

— Här kan de titta på vad jag har gjort, och vad jag håller på med, och köpa något om de vill. Men det roligaste är ju ändå att jag får prata om vad det är jag gör, säger hon och skrattar.