Under fredagen anlände 88 ungdomar, tillsammans med ledare och representanter, från Schneverdingen i Tyskland och Barlinek i Polen, till Gransnäs ungdomsgård. Varje år hålls nämligen ett vänortsmöte, och i år är det Eksjö som är värdstad. Tanken med mötet är att alla inblandade ska få större kunskap och förståelse för kulturella skillnader och likheter.

– Vi vill lära oss mer om andras strukturer och komma närmare varandra. Vi vill få en förståelse för kulturella skillnader för att skapa en djupare vänskap och fred, säger Oskar Eckert från tyska delegationen.

Annika Friedrich, en av ungdomarna från Tyskland, har varit i Eksjö för tre år sedan och berättar att hon har sett fram emot att komma tillbaka. Vad hon har för förväntningar är lite tidigt att säga.

– Vi har precis kommit fram, så jag vet inte än, men det är roligt att vara tillbaka.

Lära sig av varandra

Under helgen får ungdomarna en chans att hitta nya vänner och lära sig mer om varandras kulturer. Innan hemresan kommer delegationerna bland annat att besöka filmbyn i Mariannelund, älgparken i Skullaryd men också passa på att ta del av vaktparaden under lördagen. I anslutning till vaktparaden kommer också en orkester från Tyskland att spela.

– Vi har anpassat aktiviteterna till vad vi tror att de kommer att gilla, säger Karoline Eriksson, kultursekreterare på Eksjö Kommun.

Långt samarbete

Samarbetet mellan städerna har pågått i över 20 år och under tiden har många ungdomar kunnat träffas och knyta kontakter. Den här gången är däremot den sista som Eksjö är med på. En anledning är att det har varit svårt att få svenska ungdomar att ställa upp på projektet.

Annons

– Det är sista året och vi har en lång historik där oerhört många ungdomar fått möta andra ungdomar från Tyskland och Polen. Det är en väg att skapa kontakter och få förståelse för andras kultur och samhällsstruktur, säger Annelie Hägg (C), kommunstyrelsens ordförande, och fortsätter:

– Det är ett sätt vi använt för att ge våra ungdomar möjlighet till internationellt utbyte.