Uniglas grundades 2001 av Bernt-Åke Hagert och Stephane Friedh. Företaget flyttade in i blöjfabrikens gamla lokaler i Pauliström. 2007 förvärvade bolaget fastigheten. Uniglas expanderade och 2009 investerade man 12 miljoner kronor i en ny line för isolerglas. Företaget har en omsättning på 70 miljoner och 40 personer är anställda.

I början av 2017 hände saker som ledde till ett samtal mellan Uniglas och Anebyhusgruppen om att hustillverkaren skulle ta över lokalerna i Pauliström.

— I januari köpte en av delägarna i Uniglas, GFAB Sweden i Alstermo, ut de övriga tre delägarna. En omstrukturering inleddes på Uniglas och vi fick en lokalyta om cirka 2 000 kvadratmeter över. Vi började se oss om efter en hyresgäst och kom då i kontakt med Anebyhusgruppen. De var här och tittade och ställde senare frågan om de kunde ta över hela lokalen, säger Niclas Hagert, vd på Uniglas.

Tuffare marknad

Det fanns flera skäl till att Uniglas accepterade förfrågan om lokalerna från Anebyhusgruppen.

— För ungefär ett år sedan upplevde vi att marknaden i glasbranschen blev tuffare. Konkurrensen ökade och råvarupriserna gick upp. Vi hade svårt att nå den lönsamhet vi ville. Vi hade också haft en del maskinstörningar vilket krävde stora investeringar. Allt sammantaget ledde fram till beslutet att vi nu flyttar, berättar Niclas Hagert.

Flytten går alltså till Alstermo där GFAB Sweden har sitt säte. Här finns en produktionsanläggning på cirka 28 000 kvadratmeter.

Annons

— På GFAB gör man i stort sett det vi gör men de är tre gånger så stora som vi. Uniglas kommer att leva vidare som bolag, men gör det inom ramen för GFAB, säger Hagert.

Alla erbjuds jobb

Under onsdagen informerades de anställda på Uniglas om bolagsflytten från Pauliström till Alstermo. Facket medverkade på informationen. Niclas Hagert upplever att de anställda tog emot informationen på ett positivt sätt.

— Ingen behöver vara orolig för att bli av med sitt jobb. Samtliga anställda får erbjudandet om att följa med till Alstermo. En annan möjlighet är att jobba åt Anebyhusgruppen i lokalerna i Pauliström, säger Hagert.

Utöver detta söker Uniglas efter nya lokaler där man ska placera sitt säljkontor och enklare produktion i form av montageverksamhet som inte kan göras i Alstermo.

— Vår förhoppning och ambition är att vara kvar i Vetlanda kommun, men inte nödvändigtvis i Vetlanda. Dessa lokaler kommer inhysa cirka 6-7 medarbetare, förklarar Hagert.

Successiv övergång

Under minst ett halvårs tid kommer det i lokalerna i Pauliström att ställas om från glasproduktion till husproduktion.

— Det kommer successivt att ske en övergång. Uniglas kommer att leva vidare som vanligt med skillnaden att det är en annan fabrik som producerar våra produkter. Kunderna kommer inte att märka något, säger Niclas Hagert.

En tredjedel av fastigheten i Pauliström hyrs ut till pappersbruket Metsä Tissue.

— Den verksamheten kommer inte att beröras av vår flytt utan kommer fortsätta som vanligt. Vi ska inom det närmaste sätta upp ett lagertält på 1 250 kvadratmeter åt Metsä Tissue, säger Hagert.