Uno Svenningsson glider fram i den fullsatta turnébussen i värmen. När vi pratas vid är han nånstans mellan Örebro och Trollhättan.

Svettig storturné

Den intensiva turnéplanen tog sin start i Stockholm i mitten av juni. Uno Svenningsson hinner med att se stora delar av Sverige under turnén som pågår ända in i september.

– Sen tar julsvängen vid, berättar han.

Det kan vara jobbigt att ligga ute på vägarna hela dagarna och alltid behöva vakna upp i en ny stad, men han trivs bra.

– Allt är mycket enklare med det här vädret. Det kan vara en del varma hotellrum men annars funkar det fint. Man blir uppvärmd ända in i benmärgen, säger Uno och skrattar.

Hyllade tolkningar

Tillsammans med bland andra Kikki Danielsson och Icona Pop deltog Svenningsson iSå mycket bättre” under 2017.

Tolkningarna av Unos låtar hörs konstant på radion och Sabina Ddumbas version av ”Vågorna” spelas nästan lika mycket som Unos egen version gjorde när den kom.

– När de andra artisterna tolkade mig den dan så var jag så omtumlad så det var svårt att ta in, berättar Uno.

– Det har varit fantastiskt roligt både att få tolka andras låtar och att få höra sina egna verk på nya sätt, berättar Uno.

Blyg men folkkär

Uno Svenningsson beskrivs ibland som lite blyg och tillbakadragen, samtidigt är han en av Sveriges mest folkkära artister.

Annons

Han har deltagit i Melodifestivalen både 2007 och 2016, men är inte sugen på att uppträda inför mångmiljonpubliken igen.

– Jag kan tänka mig att skriva för Mellon men jag vill inte delta själv, förklarar Uno.

Nu fokuserar han i stället på sin egen publik med både julturné och ett nytt album på gång.

Uno Svenningsson har släppt sju soloalbum tidigare. I början av februari 2018 gav han ut skivan ”Andras sånger”. Där samsas alla Uno Svenningssons tolkningar från ”Så mycket bättre” med tolkningar av låtar från bland andra Håkan Hellström och Olle Ljungström.

Under 2019 blir det äntligen dags för en ny platta med eget material. Uno är förtegen om hur den kommer att låta, han skriver på flera av låtarna just nu.

Tro på varann

Uno Svenningsson växte upp i en frikyrklig familj på den småländska landsbygden.

– Jag fick lära mig att man ska tro på nåt, då blir de existentiella frågorna viktiga, förklarar han.

I dag går Uno inte i kyrkan och han ser sig inte längre som religiös, snarare andlig, de existentiella funderingarna återkommer ibland i texterna.

– Nånstans vill man kanske ha kvar det där... I ”Vågorna” sjunger jag om att gå vid Mästarens sida, det handlar förstås om något större än oss själva. Men texten är en tillbakablick, om vännerna då och om det som var förr. Jag tänker tillbaka på tron som man höll i handen, på gott och ont, säger Uno.

Han berättar om en rolig uppväxt inom frikyrkan med skidresor och scoutliv.

– Det var mer lek, samtidigt fanns det mycket som absolut inte var bra för mig. Det skulle jag kunna prata om i timmar, säger han.

Längtar till Småland

Uno Svenningsson pratar om sin uppväxt men också om alla år som hyllad låtskrivare och artist. Han ser fram emot att få komma tillbaka till Småland och spela igen. Minnena därifrån är många.

– Småland är min uppväxt och vi turnerade runt mycket där under tiden med Freda' berättar han.

– Det ska bli kul att få komma tillbaka till Småland, få höra folk som pratar som en själv, säger Uno och skrattar.

Han utlovar många stora hits under Eksjö Stadsfest.

- Det blir mer upptempo. Från tidig Freda' till tolkningarna från i år. En salig blandning helt enkelt. Jag har ett sjukt bra band med mig också, de levererar kväll efter kväll. Det är verkligen en ynnest att få spela med dem.

Pop