Enligt traditionen arrangeras Anebyklassikern på skidor på söndagen under sportlovet. I år är tillgången på snö mycket säkrare än den brukar vara i februari.

Den nya snökanonen har gett fin snö i Bordsjöspåret.

– Det har varit väldigt uppskattat. Många kommer utifrån för att åka skidor här, säger Per Wretbäck från SOK Aneby.

Om det inte plötsligt blir regn och flera plusgrader kan deltagarna förvänta sig fina skidspår på söndag.

– Vi räknar iskallt med det. Det finns goda förutsättningar.

Anebyklassikern består av tre tävlingar under ett kalenderår. Det börjar med skidor i februari och fortsätter med cykel i maj och löpning i september. Deltagare som klarar alla tre tävlingar har chans på fler fina priser.

"Ett uppsving"

Skidtävlingen under sportlovet brukar vara ett populärt evenemang med många deltagare.

– Vi brukar ligga strax under hundra. Varje år hoppas vi att komma över hundra och med lite tur kan vi fixa det, säger Per Wretbäck.

Med snö i spåren har det blivit mycket lättare för SOK Aneby att locka nya medlemmar. Många barn och unga har tagit chansen att lära sig åka skidor.

– Tidigare har vi haft år utan en enda nyregistrering. I och med snökanonen har vi fått ett uppsving och ett trettiotal nya medlemmar.

Motion för alla

Söndagen vid Tallbacken blir en riktig heldag. Barn under 14 år börjar, sedan följer vuxna och lag. Alla kan själva välja hur långt och hur snabbt de vill åka.

Annons

– Man väljer efter sin egen förmåga. Det viktiga är att man kommer ut och får röra på sig, säger Per Wretbäck.

Priser lottas ut i olika kategorier under dagen. Bland annat kan man vinna en ny cykel, vilket passar väldigt bra inför nästa tävling i Anebyklassikern.

– Det är en liten morot, ett sätt att uppmuntra så många som möjligt.