Det är en stor apparat som är igång när nästan 20 000 deltagare ska komma på plats. Det lär märkas när tanks, lastbilar och andra stora kamouflagemålade fordon rör sig längs vägarna.

— Mottagningen av utländska förband kommer främst att ske i Göteborgs hamn, därifrån ska de ta sig till östra sidan av landet. Övningsområdena blir främst Södermanland och Gotland, men även många andra delar av landet kommer att vara berörda, berättar operationsledaren i Militärregion syd, Christer Marsch.

Han understryker att det inte finns något facit för hur transporterna kommer att flyta. Det kan bli friktioner; fordon kan till exempel gå sönder.

Officiellt startdatum för Aurora är den 18 september. Då börjar transporterna till och från övningsplatserna, som alltså i huvudsak ligger utanför Jönköpings län. Undantaget är Hagshultsbasen i Vaggeryds kommun, som har en viktig roll för flygverksamheten.

— Runt Hagshult kommer det att gå transporter av förnödenheter, drivmedel och reservdelar. Exakt vad och hur mycket det blir, är svårt att säga – de genomförs när behovet uppstår, säger Marsch.

Annons

Han berättar att även flera hemvärnsförband i södra Sverige kommer att involveras för taktiska transporter på en lägre nivå.

Hur ser då övningens scenario ut?

— Det blir ett klassiskt militärt scenario, där A-land har kränkt flera länders gränser. Till de flesta har man lämnat ursäkter – men inte till gruppen av länder där Sverige, Finland och B-land ingår, säger Christer Marsch.

Östkusten anfalls och slås tillbaka med hjälp av stöd från Nato. Men detta förutsätter att man har tagit sig förbi Gotland, där det bland annat kommer att finnas franska förband, och Öland. På landets andra-ö kommer det att baseras ett amerikanskt luftvärnsförband. Transporten av detta kan innebära att Ölandsbron tidvis kommer att stängas av.

— I en stegringstrappa ingår flera olika myndigheter. Målet är att kunna genomföra operationer där många olika aktörer samverkar.

Det handlar om ett spel på hög nivå, där det kan komma att hetta till i verkligheten. Det finns uppgifter om att Ryssland samtidigt med Aurora kommer att ha en egen övning, ”Zapad”. Militärledningen är beredd på incidenter, spioneri och desinformation. Delar av övningen kommer därför att övervakas noga av militärpolis.

Samtidigt med den stora övningen kommer länsstyrelsen i Jönköpings län att gå in i så kallat stabsläge för att samöva sin krigsorganisation tillsammans med kommuner, polis och region.

— Vi vill testa vårt agerande under en sådan här situation. Klara ut vilka uppgifter som de civila aktörerna har, säger Fredric Jonsson, beredskapsdirektör på länsstyrelsen.

Aurora avslutas den 29 september, varpå det kan ta upp till två veckor innan alla förband har lämnat ”kriget”.