Varje år sker ett 50-tal utbrott av kvarka i landet. I närområdet finns just nu utbrott rapporterade från Vimmerby, Nässjö och Aneby kommun utöver det senaste hos Ydre ridklubb.

Fakta: kvarka

De första tecknen på kvarka är hög feber, efter två till fyra dygn får hästen hosta och bö..

Fakta: kvarka

De första tecknen på kvarka är hög feber, efter två till fyra dygn får hästen hosta och börjar snora.

Andra tecken är svullna lymfknutor runt huvud och hals med bölder som kan spricka och sprida smitta.

Hästarna kan också få svårt att svälja och andas.

Smitta kan spridas genom gemensamma vattenhoar, utrustning som används av flera hästar och av människor via bakterier som finns på kläder och otvättade händer.

— Vi har för närvarande bara en sjuk häst som diagnosticerats med kvarka av de 18 som finns i stallet. Men det räcker för att ska räknas som ett utbrott och anläggningen hålls isolerad enligt distriktsveterinärens beslut, förklarar Malin Krig, ridklubbens ordförande.

Hårda regler

På grund av kvarkan får för närvarande inga hästar utifrån besöka anläggningen och inga av stallets hästar får lämna.

Dessutom gäller nya rutiner för de personer som besöker stallet från och med att kvarkan konstaterades i fredags.

Exempelvis måste all personal, stalltjänst och medhjälpare tvätta och torka händerna noga och använda handsprit både när de kommer till och lämnar stallet.

De som är i olika stall måste därtill byta alla kläder samt skor, vantar, chaps, hjälmar, säkerhetsvästar och spö när de lämnar Ydre ridklubbs anläggning.

Besökare och andra som inte själva ska hjälpa till i stallet eller rida får inte röra några hästar. Hästarna i hagarna får varken klappas eller matas.

Annons

Detta är bara några exempel hämtade från den långa listan med föreskrifter.

Går inte

— Vi har vidtagit alla åtgärder som distriktsveterinären uppmanat oss att göra. Vi har till och med fått beröm för att vi skött allt så exemplariskt och snabbt, säger Malin Krig.

Var smittan kommer ifrån går inte att reda ut.

— Vi följer alla säkerhetsföreskrifter men det går helt enkelt inte att gardera sig helt.

Det här är första utbrottet av kvarka i stallet och Malin Krig konstaterar att klubben som tur är har försäkring som täcker stillestånd av det här slaget.

Eftersom isoleringen kan bli långvarig planerar klubben nu för alternativ verksamhet på annan plats än stallet.

Andra aktiviteter

— Vi håller på att lägga upp ett gratisprogram just nu. Vi har fått löfte av kommunen att vi får vara i idrottsskolans lokaler och där ska vi ordna olika aktiviteter med fokus på hästkunskap plus fysträning och föreläsningar om kost och hälsa för ryttare, säger Malin Krig.

— Ridklubbens verksamhet är viktig för barn och ungdomar här omkring. När det här jobbiga hänt försöker vi ändå få ut något positivt av det hela.

Sedan tidigare var ett medlemsmöte inplanerat till på onsdag och det kommer nu att kretsa mycket kring den nya situationen.

— Vi vet ju inte hur lång isoleringen blir, bara att den kan bli långvarig. Efter att den sista häst som fått diagnosen blivit symtomfri måste vi fortsätta hålla stallet stängt i ytterligare tre till fem veckor, säger Malin Krig.