Det finns ett par företag i Sverige som säljer solcellstakpannor. Soltech Energy är ett av dessa. Frederic Telander, vd för det svenska bolaget, berättar att det finns cirka 2,2 miljoner enfamiljsbostäder i Sverige och av dessa byter cirka 30 000 byter takpannor varje år. Den här produkten ersätter nya takpannor.

– Det är så att utseendet utan tvekan är väldigt viktigt. För att solceller ska få sitt verkliga genombrott måste utseendet finnas där, både vid nybyggnation och renovering, konstaterar han.

Människor kan helt enkelt välja bort solpaneler för att de inte ser tillräckligt snygga ut på nybyggda hus. När man väljer traditionella solpaneler så placeras de på befintliga takpannor. Är taket dåligt måste man då först byta dessa innan solpanelerna placeras på taket.

– Det blir dubbla kostnader. Här är solcellerna integrerade i ”takpannan”, säger Frederic Telander.

– Man kan montera detta system på hela taket men fördelen att ha det bara på södersidan är att du får högre effekt, helt enkelt för att solen lyser mer på södersidan. Solcellspannorna placeras på läkt som ligger på takpapp.

Frederic Telander berättar att en solpanelpanna motsvarar storleken av fem normala, plana betongplattor. Teslas skapare Elon Musk arbetar också med att ta fram integrerade solceller av takpannor men i samma storlek som en vanlig traditionell takpanna.

Annons

– Vi är mycket spända på att se hur Tesla har tänkt sig koppla ihop pannorna med varandra. För varje kvadratmeter tak behövs cirka tio vanliga takpannor, vilket betyder mycket kopplingar och kablar på ett villatak. Kanske har Tesla en smart lösning på detta, det återstår att se. Vi i branschen välkomnar att en stark och välkänd aktör som Tesla ger sig in på området. Integrerade solcellslösningar som också är ett byggnadsmaterial är utan tvekan framtiden, säger Frederic Telander.