– Vi märker att patienterna som kommer till oss är mer uttorkade än vad som är vanligt, säger Inger Ahlström, biträdande verksamhetschef på medicin- och geriatrikavdelningen på Höglandssjukhuset.

Vätskebristen orsakar bland annat symptom som huvudvärk, yrsel och utmattning. Både yngre och äldre personer har drabbats i värmen de senaste veckorna.

– Vi är inte vana vid att det är så här varmt under en så lång tid. Till följd drabbas vi lätt av uttorkning och blir dåliga av det. Vätskebrist är en stor anledning till varför många som söker vård i värmen mår ännu sämre, särskilt bland äldre.

Viktigt hjälpa andra

Inger Ahlström understryker vikten av att sprida information om hur värmen kan ställa till det. Barn och äldre människor kan behöva hjälp med att hålla koll på vätskeintaget.

– Man måste förstå hur viktigt det är att dricka mycket och äta kost med vätska. Särskilt viktigt är det att hjälpa barn, äldre och utsatta personer, i ens närhet eller som man jobbar med. Många av dem har svårt att bedöma själva om de fått i sig tillräckligt med vätska.

För att själv hålla koll på sin vätskebalans går det att studera färgen på urinen.

– Det är bra om man håller reda på hur urinen ser ut. Den ska vara ljus, om urinen är mörk betyder det att man druckit för lite.

Chips bra saltkälla

Livsmedel som naturligt innehåller mycket vätska, som melon, rekommenderas. Kroppen behöver förutom vatten också salt för att kunna upprätthålla en bra vätskebalans.

Annons

– I värmeböljan är det kanske en av få gånger som en påse med salta chips faktiskt rekommenderas. Saltgurka går också bra, säger Inger Ahlström.

Patienterna som kommit in till sjukhuset med vätskebrist blir ofta piggare bara efter något dygn med ordentligt vätskeintag.

– Kroppen är ganska fantastisk på så sätt. Men det är inte alltid man känner att man är törstig från början, och när vi inte får i oss den vätska vi behöver kan inte kroppen fungera som den ska.

Personalen på Höglandssjukhuset vill sprida information för att förebygga att fler drabbas av vätskebrist i rekordvärmen.

– Det gäller att vara extra försiktig och ge den information som behövs, för det ser inte ut att bli svalare den närmaste tiden, säger Inger Ahlström.