Senast Vänsterpartiet var del av kommunfullmäktige i Eksjö kommun var under mandatperioden 1998 till 2002. Till hösten kan det dock vara dags igen. Det är vad Vänsterpartiets nya lokala satsning hoppas på och får man tro partirepresentanterna själva går det förberedande arbetet under våren väl.

– Det ser lovande ut. Vi har en hel del som är intresserade och jag skulle tippa att vi, med lite flyt, får ihop en lista med tio namn, säger partiets Alexander Lowejko (V).

Hållbarhet och långsiktighet

Listan upprättas i samband med partiets första årsmöte i början av maj då man även definitivt kommer att anta sin kommunpolitiska valplattform.

– Det vi har skissat fram tycker jag är ruggigt bra. Det vi pratat mycket om är social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet och långsiktighet och även en del kring integrationsfrågor.

Ett område Lowejko känner att partiet ännu har lite att jobba på är kvinnligt deltagande. Partiet har som mål att minst 50 procent av namnen på listan ska vara kvinnor, men så ser fallet inte ut att bli i Eksjö.

Hoppas på kvinnor

– Och det är väldigt tråkigt, men vi har inte tillräckligt många kvinnor som är medlemmar här än. Vi hoppas kunna locka till oss fler kvinnor framöver.

Redan den 1 maj kan den som vill också få en skymt av partiet på Stora torget i Eksjö där man ställer upp med flera talare, däribland Lowejko, som står på partiets riksdagslista, Kim Strand, som är ordförande i Nässjö partiförening och kandidat till regionen, samt Johan Ragnarsson, som är en av initiativtagarna till Vänsterpartiet i Eksjö.

Annons