Gatunätet inom Eksjö kommun lämnar mycket i övrigt att önska. Det menar Eksjö Energis gatuchef Bo Axelsson som har till uppgift att jaga ikapp det eftersatta underhållet.

— Det ser inte bra ut, om man uttrycker sig snällt. Det är faktiskt inte alls bra. Men det ska bli bättre. Vi måste höja takten på underhållet annars kommer vi inte ha någon asfalt kvar om några år. Vi måste angripa det här problemet offensivt och på bred front, förklarar han.

Måste hållas rent

Annons

I år har Eksjö Energi fått mer pengar avsatt i budget för att arbeta med gatuunderhållet och insatserna syns på flera håll. Inte minst i centrala Eksjö nyligen då trafiken stördes av vägarbeten längs bland annat Västerlånggatan.

— Men det handlar inte bara om att lägga på ny asfalt. Underhållsarbetet handlar om att hålla rent också. Ogräs som växer i vägkanten är döden för asfalt för då kommer det in fukt under den, nämner han som exempel.

Bro stängs av

Ett annat större arbete som väntar är att bron på Grenadjärsgatan efter semestern ska bytas ut. Ett arbete som Axelsson bedömer kommer ta åtminstone tre månader och under tiden innebär att gatan stängs av vid bron nära Vildparken. Insatser på andra orter i kommunen ligger också i planen för året, men det eftersatta underhållet hinns inte ikapp i en handvändning.

— Har vi väldig tur och snälla politiker som fortsätter satsa på det här kanske vi är i fas igen om fem eller tio år, säger Axelsson.

Asfaltsbeläggningar i år

Eksjö: Borgmästare Munthes väg, Breviksvägen, Grenadjärgatan, Kapellvägen, Lärov..

Asfaltsbeläggningar i år

Eksjö: Borgmästare Munthes väg, Breviksvägen, Grenadjärgatan, Kapellvägen, Läroverksgatan, Vetlandavägen, Västerlånggatan, Ydrevägen.

Bruzaholm: Bruksvägen, Sörlidsgatan.

Hjältevad: Trädgårdsgatan.

Ingatorp: Byggdegårdsgatan, Gröndalsgatan, Torsgatan.

Mariannelund: Olofsgatan, Parkgatan.