Backen är i ordning, snökanonerna är redo – precis som det större sällskap ideella arbetare som vinter efter vinter sett till att få Valbackens alpina backe preparerad för allmänheten.

Men den milda vintern och den eviga blötan har hittills satt stopp för en säsong i backen.

Men än lever hoppet i föreningen.

– Självklart är det så, men det går ju inte att göra så mycket mer än att hoppas det blir kallt. Jag såg att det ska bli lite kallare till helgen, men om det räcker för att göra ett försök vet jag inte, säger Sören Andersson, kassör och mångårig arbetare i föreningen.

En grön vinter

Annons

En grön vinter vill man inte vara med om igen även om det bara hänt en gång under de dryga 15 år föreningen drivits ideell.

– Om jag minns rätt så var det senast 07/08, säger Andersson.

Den här vintern firar backen 50 år och det vill man gärna fira lite extra.

– Vi har ett preliminärt datum 20 januari för en jubileumsdag, men tiden börjar ticka på så det börjar bli tight. Det krävs runt fem minusgrader i upp emot fem dygn för att det ska bli riktigt bra, säger Lars Olofsson Kjellberg, ordförande i föreningen.

27 dagar öppet

Valbackens alpina hade under förra vintern öppet 27 dagar vilket gav ett litet överskott.

– Det blev en köldknäpp efter nyår och vi kom igång 9 januari. Det gav ett litet överskott till investeringar och nu tittar vi på att förstärka belysningen. Men vi tar varje säsong för sig och anpassar oss. Eftersom vi är en ideell förening har vi inga fasta kostnader som löner och så, de rörliga kostnaderna kan vi styra, säger Andersson.

Att resurser, engagemang och kraft finns i föreningen står klart.

– Så är det, det finns gott om folk som hjälper till och vi ligger i startgroparna. Det finns klara arbetsscheman med, vi väntar bara på kylan, säger Andersson.

Blir det aktuellt att göra snö så kommer man i första hand inrikta sig på halva backen vid nedfarten mot skidstugan.