Duon misstänktes ha stulit 408 kilo kopparrör. Den stora mängden koppar hittades, tillsammans med en mängd verktyg och annat misstänkt stöldgods, i männens bil i samband med att duon körde av vägen i Sunhult, i Aneby kommun. Men trots att ett företag i Vetlanda, i samma veva, hade blivit av med motsvarande mängd kopparrör friades de båda männen kort senare från brottsmisstankarna.

Viktig detalj kan ha hittats

Tingsrätten ogillade åtalet på grund av bristande identifikation av stöldgodset. Domstolen ansåg att uppgifterna som lämnats av en företrädare för Vetlandaföretaget inte var tillräckliga för att säkert säga att kopparrören och övrigt gods kom från det aktuella företaget. Åklagaren, som nu överklagat tingsrättens dom till hovrätten, är dock av en annan åsikt.

Han anser att de båda männen bör dömas och att påföljden ska bestämmas till ett kortare fängelsestraff. Åklagaren påpekar också att polisen, efter att tingsrättsdomen meddelades, har upptäckt att en bågfil som återfanns i den dikeskörda bilen var märkt med Vetlandaföretagets namn. Åklagaren är medveten om att den bevisningen hittades i sista stund, och framhåller att det är en sak som borde ha upptäckts tidigare. Men han anser samtidigt att uppgifterna på bågfilen är en omständighet som har stor påverkan på frågan om identifikationen av godset.

Annons

Åklagaren yrkar därmed att hovrätten ska pröva fallet och ändra tingsrättens dom. Enligt åtalet bör männen dömas för stöld och påföljden alltså bestämmas till ett kortare fängelsestraff.

Är betalning

Duon har tidigare förnekat att de gjort sig skyldiga till brott. Kopparrören är inget stöldgods utan betalning de fått för ett arbete som utförts, menar männen. När tingsrätten meddelade sin dom för ett par veckor sedan släpptes båda männen, som tidigare suttit häktade, omedelbart på fri fot.