På Eksjö turistbyrå har personalen för vana att påminna besökare om eldningsförbudet som råder. Där finns även broschyrer från MSB med information om eldningsförbud, hur man får göra upp eld och olika faror.

– När folk undrar var de kan göra upp eld informerar vi om vad som gäller. Om de ska ut och till exempel vandra säger vi åt dem att tänka på eldningsförbudet, säger Levi Schneider på turistbyrån i Eksjö.

– Alla brukar vara väldigt förstående. De märker själva att det är väldigt torrt ute, säger han.

Även på Nässjö turistcenter informeras människor som planerar att gå ut i naturen.

– Vi säger till både utländska och svenska besökare som kommer in och ska vandra att man inte får elda. De förstår vad eldningsförbudet innebär, sen vet jag inte hur det praktiseras, säger Rebecka Tågerud på Nässjö turistcenter.

Kommunerna och länsstyrelsen hjälper till att sprida information på sina hemsidor och sociala medier, om situationen med extrem torka och vad det innebär.

– Det gäller att trycka på eldningsförbudet. Vi uppmanar alla så mycket som möjligt att vara försiktiga eftersom det är extremt torrt, säger Ericka Storckenfeldt på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Relaterat: Nu råder totalt eldningsförbud på kommunala grillplatser
Relaterat: Extrem brandrisk i hela länet: ”Vi har gått förbi hela skalan”

Det gäller vid eldningsförbud:

Förbjudet att göra upp eld i skog, mark och i villaträdgårdar.

Förbjudet att använda..

Det gäller vid eldningsförbud:

Förbjudet att göra upp eld i skog, mark och i villaträdgårdar.

Förbjudet att använda pyroteknisk utrustning utomhus.

Grillning endast tillåtet vid permanent iordningställda grillplatser byggda av betong eller sten, samt på villatomter i grillar. Engångsgrillar förbjudna i skog och mark.

Om totalt eldningsförbud råder är även iordningställda grillplatser förbjudna att använda.

Källa: Länsstyrelsen i Jönköpings län

Annons