Under mitten av 1800-talet var det många svenskar som utvandrade till Amerika, och många av de första grupperna kom från Ydre och Kinda. För att hylla och minnas dessa människor, deras drömmar och mod, anordnas varannan sommar en Amerikavecka.

Sedan några år tillbaka finns det även ett samarbete mellan Ydre kommun och Carver county, som ligger i Minnesota. En av de första utvandrarna bosatte sig där, Andrew Peterson, vars dagböcker var en stor inspirationskälla till Vilhelm Morbergs utvandrarromaner.

Nära kontakt

Samarbetet innebär en nära kontakt mellan de två länderna och har resulterat i en hel del besök. Denna gång är Randy Maluchnik och hans fru Suzette på Sverigebesök i samband med Amerikaveckan.

Annons

— Det är jätteroligt att få se Sverige, vi har varit här en gång för några år sedan och det är alltid så fint, säger Randy Maluchnik.

Randy sitter som commissioner i Carver county och är en av politikerna som jobbar hårdast för kultur och historia. Han tycker att det är viktigt att lära sig och förstå olika kulturer och bakgrunder.

Kultur och arv

Han berättar att samarbetet mellan Ydre kommun och Carver county är ett utmärkt sätt för amerikaner med svenska släktingar att lära sig mer om sitt ursprung och även för de olika länderna att få ta del av varandras kultur och arv.

— Man måste veta vem man är, sitt ursprung, innan man kan veta vart man är på väg, säger Randy Maluchnik.

Lära av varandra

Samarbetet säger Randy är en gemensam satsning, ett givande och tagande, både via förståelse och lärdomar av de olika kulturerna och historierna och även ekonomiskt med turismen. Randy Maluchnik beskriver fina parker och turistattraktioner i Carver county som är kopplade till Andrew Peterson. Bland annat Andrew Petersons gård som är något som lockar många.

Sverigebesök kommer det bli fler av, konstaterar Randy som tycker att fler amerikaner borde åka till Sverige.

— Det finns mycket Amerika kan lära sig av Sverige, säger Randy Maluchnik.