Vänstern har varit frånvarande från kommunpolitiken i Eksjö i över tio år. Nu samlar de på nytt inför valet till kommunfullmäktige i september.

— Vi vill bygga ett annorlunda samhälle som är mer förstående, säger Alexander Lowejko (V).

Partiet har inte haft någon representant i kommunen sedan mandatperioden 1998-2002.

— Det är svårt och det tar mycket tid för någon att samordna allt. Det är otacksamt på många sätt.

Alexander Lowejko flyttade till Eksjö för fem år sedan och har tidigare varit engagerad i Vänsterpartiet i Nässjö. Han står på partiets riksdagslista och har nyligen sammankallat medlemmar i Eksjö för att diskutera vänsterpolitik.

På ett möte tidigare i månaden bestämdes att Vänsterpartiet ska presentera en namnlista inför valet till kommunfullmäktige.

— Vi är ett gött gäng och det finns ett jättestort engagemang. Det är häftigt att vara med i den här processen, att skapa ett parti från ingenting.

Satsar på nyanlända

Annons

Partiföreningen är ännu inte formellt bildad och arbetet fortsätter med att formulera ett program inför valet.

Vänsterpartiet vill arbeta för ett mer jämställt och mer jämlikt Eksjö och gruppen har listat ett tiotal punkter för fortsatt debatt. De feministiska frågorna väcker stort engagemang, liksom frågor om integration.

— Vi behöver investera i de nyanlända som är en extremt stor resurs. Vi behöver satsa och värna lite extra om dem, istället för att skapa ett andrum från folk som behöver vår hjälp, säger Alexander Lowejko.

På mötena har det varit högt i tak och vissa frågor, som sex timmars arbetsdag och EU-medlemskapet, har väckt mycket debatt. Däremot har det inte förekommit några speciella diskussioner om partiets historia, menar Alexander Lowejko.

— Det där brukar komma från moderater som saknar argument. Jag var bara nio år när muren föll, men Vänsterpartiet har inte varit ett radikalt parti. Vi är snarare ett parti som står Olof Palme nära, säger han.

Välkommet parti

Alexander Lowejko är övertygad om att det finns behov av ett vänsteralternativ i Eksjö kommun.

— Vi har haft ett borgerligt styre länge - men så har vi ett stort underskott också.

Han tror också att det finns goda samarbetsmöjligheter över blockgränserna inom kommunpolitiken.

— Det är svårt att göra ideologi av att bygga en rondell, säger han.

Sedan planerna för en ny partiförening i Eksjö blev kända har Alexander Lowejko mottagit glada hälsningar från andra partier, även till höger.

— Vi känner oss väldigt välkomna faktiskt, det är jättefint. Sedan kommer det kanske att låta annorlunda närmare valet förstås.