Vårdpersonal på sjukhuset kontaktade redan då socialtjänsten i Eksjö.

— Vårdpersonalen har gjort en anmälan men under vilka omständigheter och vilka skäl kan jag inte säga, säger Axel Ros som är chefsläkare på Ryhov.

Sjukvården är enligt lag skyldig att anmäla till socialtjänsten om de befarar att ett barn far illa. Efter det är det upp till socialtjänsten att bedöma situationen.

Annons

— Det är olika saker som kan leda till anmälan men vad som varit anledningen till denna specifika situation kan jag inte kommentera, säger Axel Ros.

Hade ni ytterligare kontakt med socialtjänsten i Eksjö utöver att ni skickade in en orosanmälan?

— Det kan jag inte kommentera, säger Axel Ros.

De båda barnen avled förra helgen och föräldrarna är sedan dess misstänkta till vållande till annans död. De släpptes på fri fot under gårdagen, men misstanken mot dem kvarstår.

Socialchefen i Eksjö, Ulla Henriksson, har inte velat kommentera det enskilda fallet och menar att de ännu inte vet vilka personer det rör sig om. Från socialtjänsten i Eksjö uppger man dessutom att man inte kan agera i ett ärende förrän det finns en anmälan.

— Så länge det inte finns någon anmälan att utgå ifrån kan vi kan inte bevaka personer som tidigare fått sina barn omhändertagna, sa Ulla Henriksson till tidningen tidigare i veckan.