Malin och maken Anders Karlgren, moderat kommunalråd i Nässjö, lyckades på nära håll följa valdramatiken sedan de blivit inbjudna till Hillary Clintons valvaka.

— Vi blev inbjudna tack vare att vi varit med och kampanjat för Hillary i Philadelphia häromdagen, sade Anders Karlgren strax före att valvakan skulle dra igång.

Fick köa länge

Kontakterna de fick där med demokrater gjorde att de plötsligt fick chans att närvara på Clintons valvaka.

— Men det var svårt att komma in, här var säkert 10 000 människor som köade för insläpp på valvakan. Vi hamnade på en utomhusarena och tyckte först att vi dragit en nitlott, som inte fick komma in i byggnaden för valvakan. Men sedan visade det sig att varje talare dök upp på utomhusscenen. De talade inför oss medan de inne i byggnaden fick se talarna på stor tv-skärm. Så i själva verket hade vi bästa platserna.

Förbytt stämning

Men istället för den klang- och jubelföreställning som det var tänkt förbyttes stämningen till chockartad, som Malin beskriver det.

Annons

— Det var skittrist för alla oss som höll på Hillary Clinton. Jag satt bredvid en kvinna från New Jersey och hon sade gång på gång "nightmare, nightmare".

Ja, nog var det en mardröm för Clintons alla anhängare.

— När det började gå upp för alla åt vilket håll det lutade tömdes valvakan ganska omgående, fortsätter Malin Olsson.

Uttryckte oro

Många demokrater uttryckte, enligt Malin, oro över hur det nu ska bli med kvinnors rättigheter, möjlighet till aborter och att rasismen ska breda ut sig ännu mer.

— En demokrat var orolig för vilka politiska tillsättningar det skulle bli i USA:s Högsta domstol.

Nära till Trump

När Malin Olsson och Anders Karlgren begav sig hemåt i New York-natten tog de en vända förbi valvakan för segerherren Donald Trump.

— Valvakorna ligger väldigt nära varandra, så vi hade inte långt dit. Här är all världens press och det fanns massor av upprymda republikaner. Det är också ett helt annat klientel av människor, många är fulla och stökiga, säger hon

På privat resa

Malin Olsson och Anders Karlgren har inte varit på uppdrag i New York utan Malin berättar att det har varit en helt privat resa.

— Vi har varit här i elva dagar, men ska nu åka hem till Nässjö igen. Det här blev kulmen på resan. Vi var här för åtta år sedan också när Barack Obama vann och hade förstås hoppas på att få se Hillary Clinton vinna också, men så blev det inte, konstaterar Malin Olsson.