Det råder värmebölja i Europa med extrema temperaturer som kommer söderifrån och i Sverige fortsätter högtrycket att hålla i sig under resten av veckan.

Det fortsätter att vara varmt både i dag och i helgen. De närmaste dagarna kommer vi att se temperaturer som på en hel del ställen passerar 30 grader, säger Emelie Karlsson, meteorolog på SMHI.

Enligt henne kan det bli tropiska nätter på vissa håll i landet.

– Det tenderar att kunna bli på kuststationerna i första hand eftersom man där har havet som hjälper till och jämnar ut temperaturen över dygnet.

I Helsingborg uppmättes den högsta temperaturen i landet i onsdags när mätningen visade 30 grader, men det blev inget nytt värmerekord. I Sverige är värmerekordet 38,0 grader vilket har uppmätts på två stationer, dels i Ultuna utanför Uppsala år 1933, dels i Målilla i Småland den 29 juni 1947.

SMHI har även utfärdat en klass-1 varning för Norrlandskusten.

– De här varningarna finns för att den här temperaturen ökar påfrestningen för kroppen och det kan bli problem för riskgrupper som sjuka, äldre och småbarn, säger Emelie Karlsson.

Nästa vecka väntas temperaturerna sjunka då det blir mer ostadigt och svalare väder, enligt prognosen.

Fakta: Tropiska nätter

Tropiska nätter inträffar när temperaturen inte understiger 20 grader under hela natten. De..

Fakta: Tropiska nätter

Tropiska nätter inträffar när temperaturen inte understiger 20 grader under hela natten. Det inträffar mest över hav och vid kusten och anledningen är att under perioder när det är soligt och varmt under dagen lagras värmen i vattnet för att sedan avges under natten och håller därmed uppe nattemperaturerna.

Tropiska nätter förekommer ofta i samband med värmeböljor.

Antalet tropiska nätter har varit som högst under åren 1997, 2002 och 2018 när Sverige har upplevt några av de mest intensiva värmeböljorna. År 1997 förekom det 30 stycken tropiska nätter.

Källa: SMHI

Annons

TT NYHETSBYRÅN