Under tisdagsförmiddagen gick Eksjö kommun ut med ett meddelande där man avråder folk från att bada i Ingatorpssjön. Ett vattenprov taget förra veckan visar nämligen på förhöjda värden av ecolibakterier, något som kan orsaka bland annat magsjuka, buksmärtor och diarré.

– Det är alltid tråkigt att behöva avråda från bad vid sådant här väder, men samtidigt är det heller inte roligt om tio personer blir magsjuka. Det är inget förbud, men vi avråder från att bada, förklarar kommunens anläggningschef Annika Fyhr.

Vanligt på sommaren

Kommunen tar prover på sina sjöar tre gånger varje sommar och att en sjö drabbas av förhöjda värden är inget ovanligt.

– Det är en indikation på att sjön inte mår så bra, men det är ändå ganska vanligt. Speciellt en sådan här sommar utan mycket regn och blåst. Vattnet står stilla och många badar, och samtidigt medför långvarig värme ofta bakterier och algblomning, berättar Fyhr.

Nya svar snart

Omprov på Ingatorpssjön tas redan under onsdagen och de nya provsvaren förväntas mot slutet av veckan. Det är också först då man kan säga något om hur länge kommunens avrådan kommer hålla i sig.

– Ibland kan man råka få förhöjda värden vid ett enskilt prov, men om omprovet visar samma värden som det förra eller värre är det ju ett långvarigt problem, säger Fyhr.