– Vi har absolut inget med de här insamlarna att göra! Om någon förmått er att lämna ut uppgifter om bankkonto måste ni genast spärra era konton! varnar Inger Stenström, vice ordförande i Röda korset Eksjö.

Föreningen blev vid 13.30-tiden fredag eftermiddag uppringd av en person som i efterhand blivit misstänksam på insamlaren som besökt henne. Personen hade då precis nyss ringt på hennes dörr och sträckt fram en insamlingsbösssa med Röda korsets logotyp på.

Falsk insamling

Personen hade gett sken av att han samlade in pengar till organisationens välgörenhet och kvinnan hade på något vis förmåtts att lämna över sina bankkontouppgifter.

Efteråt hade kvinnan blivit oroligt eftersom hon känt att något inte stämde. När hon kontaktade Röda korset bekräftades misstankarna.

– Vad vi vet är det en person eller flera som går runt på det här viset med bössa. Kvinnan ringde från Husargatan i Eksjö och den falska insamlaren, eller insamlarna, rörde sig i området då. Men de kan förstås ha flyttat på sig sedan dess, säger Inger Stenström.

Polisanmält brott

– Eftersom Röda korsets logga finns på bössan ser allt väldigt riktigt ut, men vi har ingen insamling på gång, förklarar Inger Stenström samtidigt som hon står i telefonkö för att polisanmäla det inträffade.

Hon uppmanar bestämt alla att inte skänka några pengar till de här personerna eftersom de inte är seriösa. Och absolut inte lämna ut uppgifter om bankkonto eller koder. Vilket aldrig ska ske till okända.

Annons

– Det är förfärligt tråkigt att oseriösa personer utnyttjar vårt välkända namn och lurar människor som vill väl, säger Inger Stenström.