Att låta vecko- eller månadspengen vara en lön som betalas ut efter det att barnen klarat av sina göromål, som att städa rummet och göra sina läxor, kan vara frestande för föräldrar som har svårt att motivera barnen att dra sina strån till den husliga stacken.

Fakta: Månadspeng i genomsnitt

Länsförsäkringar har tagit fram medianvärde för vad barn i olika åldrar får i veckpeng.

Barn..

Fakta: Månadspeng i genomsnitt

Länsförsäkringar har tagit fram medianvärde för vad barn i olika åldrar får i veckpeng.

Barn mellan fem och tio år får i snitt 125 kronor, mellan elva och 13 år får barnen cirka 225 kronor, 14-åringar 350 kronor och upp till 17 år stiger det med ungefär en hundralapp per år. 18-åringar får i snitt 950 kronor enligt Länsförsäkringar.

Men enligt psykoterapeuten Caroline Stenqvist är det fel väg att gå. Risken med ett sådant system är att barnen förväntar sig att få betalt för varje sak de gör i hemmet, som till exempel att duka bordet, i stället för att lära sig att en familj måste hjälpas åt med vardagssysslorna.

— Då blir det lätt att ”det här gör jag om jag får pengar för det”, när det i stället bör handla om hur vi tillsammans ska få en bra tillvaro, säger Stenqvist.

Gör upp gemensamt

Annons

Enligt henne är det viktigt att hela familjen tillsammans gör upp om vilka sysslor som barnen förväntas göra. Och knorret som kan följa när sakerna ska bli gjorda är något som föräldrarna får stå ut med.

—  Det ingår i föräldrarollen att påminna och tjata.

Hon anser också att det inte går att generalisera när det gäller vilken typ av sysslor som barn i olika åldrar bör kunna bidra med. Det måste i stället baseras på barnets individuella kapacitet samt hur familjesituationen ser ut.

Finns undantag

Samtidigt anser hon att det kan finnas sysslor där det är berättigat att betala ut en ersättning för jobb som barnen utför.

– Om man har ett äldre barn som inte fått sommarjobb och till exempel målar om fönsterkarmarna. Då kan man ge en summa om föräldrarna har råd att betala.

Enligt Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar, är veckopengen ett viktigt redskap för att få barn att lära sig hantera pengar och prioritera inköp. Hur mycket barnet får är mindre viktigt än att barnet förstår värdet av pengar och lär sig att hantera sina inköp.

– Som barn måste man tillåtas att köpa lite fel också. Det är så vi lär oss, säger hon.