I anslutning till torsdagskvällens sammanträde med Kommunfullmäktige genomförde FUB, Föreningen för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning, en demonstration mot kommunledningens beslut att ta bort ersättningen till funktionshindrade för dagligt arbete.

Ersättningen låg tidigare på 35 kronor om dagen, innan den togs bort i en kommunansats att spara 400 000 kronor per år, för att istället satsa 500 000 kronor för att erbjuda fler arbetslik sysselsättning.

— Det är viktigt, väldigt viktigt. Den här gruppen är överkörd och kan inte föra sin egen talan, då är det lätt att ge sig på dem. Många här är helt ensamma i livet, de har varken föräldrar eller syskon som kan hjälpa dem längre, de lever så ekonomiskt utsatt att de inte har några resurser, säger Berit Ekedahl upprört på stadshusets trappor.

Annons

— Det innebär att man aldrig kan gå ut och äta, aldrig gå på bio aldrig göra någonting, fortsätter hon.

Hon är en av omkring 100 personer som i och med torsdagens demonstration försöker ändra kommunledningens åsikter, som även i nästa års budget har föreslagit att slopa habiliteringsersättningen.

— Vi måste ju försöka i alla fall, de har säkert redan bestämt sig. Många politiker vet inte ens vad de har fattat beslut om, de har ingen aning. De vet inte ens vad habiliteringsersättningen var när jag ringde, ändå hade de fattat beslut om att den ska dras in. Det säger en hel del om vad vi har för politiker, säger hon och pekar på en skylt:

”Den som inte lyssnar, förtjänar inte att bli omvald”

Berit vill nu verkligen att alla tar till sig demonstranternas åsikter i frågan som påverkar livet så pass mycket för de drabbade.

— Det kan man innerligt hoppas att de lyssnar, jag blir så förbannad när jag tänker på det. Just när man ger sig på en sådan grupp som inte kan försvara sig för en sådan liten peng.