I slutet av mars kördes klockan på av en lastbil vilket medförde att klockan blev helt avslagen i gjutgodset i själva upphängningsanordningen. Klockan tar tvungen att plockas ned. Till en början var det osäkert vad som skulle hända med klockan. Förutom skadorna efter påkörningen var den dessutom mycket rostig. Vetlanda kommun, som äger klockan, hade inte specialkunskaperna som krävs för att laga klockan utan man fick skicka iväg den till Kenneth Erikssons Bygg AB för översyn.

– Här klarade man bedriften att laga klockan. Man har bland annat svetsat, blästrat och målat klockan och dessutom försett den med ny belysning, säger Åke Isacsson.

Inte så enkelt

Arbetet med att montera klockan, på den välbekanta platsen på Vitalagatan, påbörjades under måndagsförmiddagen.

– Vi räknar med att detta tar ett antal timmar. Det är inte så enkelt att sätta upp den här gamla klockan, förklarar Åke Isacsson.

Åke Isacsson, Ove Fröding, Göran Thor och Johan Käll stod för arbetet att sätta upp klockan igen.
Foto: Roger Ivarsson

Han utförde arbetet tillsammans med kollegorna Göran Thor, Johan Käll och Ove Fröding.

Klocka blir konst

Uppsättningen rönte stort intresse bland många Vetlandabor. En av de som tog sig en extra titt var Ann-Britt Farmare.

– Klockan betyder nog mer än vad man kan tro för Vetlanda. Den tillhör stadsbilden, säger hon.

Annons

Uppmärksamheten av klockan kommer också snart utmynna i ett nytt konstverk. Det är konstnären Cecilia Dackenberg som påbörjat arbetet med en bild där klockan ska vara i förgrunden.

Relaterat: Lönngrens urtavla kördes på av lastbil: "Måste hitta någon som kan laga den"

– Kommunen ska ha en eloge för att man gjorde investeringen som krävdes för att klockan kan sättas upp igen, säger Farmare.