Smålandspremiären för årets orienteringstävlingar för veteraner anordnades under onsdagen. Efter förra veckans arrangemang i Boxholm, var det Anebys tur när Höglandets OL-veteraner tävlade i skogarna vid Tallbacken.

Drygt 80 seniorer var på plats för onsdagens tävlingar.

– Vi blir fler och fler pensionärer. Många av oss har känt varandra i 40-50 år, säger Ivar Karlsson från ledningsgruppen.

Höglandets OL-veteraner består av 13 klubbar som delar på ansvaret för arrangemangen. Totalt planeras inte mindre än 22 tävlingar under säsongen.

Evenemangen samlar deltagare från femtioårsåldern och uppåt. Äldst i startfältet är Barbro Rydén från Tranås som fyller 90 år senare i höst.

Tommy Olausson från SOK Aneby och Ivar Karlsson från Höglandets OL-veteraner på onsdagens orienteringstävling vid Tallbacken.
Foto: Johan Fingal

Deltagarna kan välja mellan fyra banor av olika svårighetsgrad. Den första är lätt och följer stigarna. Den kan med fördel klaras av i promenadtakt.

– De andra tre är svårare, det är riktiga orienteringsbanor. Det måste de vara för det är mycket garvat folk som är här. En del har varit på landslagsnivå när de var som bäst, säger Ivar Karlsson.

Det är tydligt att den sociala gemenskapen är viktig. Många deltagare dröjer länge vid starten för att få tillfälle att prata med andra orienterare.

Humöret är gott, även när vädret är kyligt och blåsigt.

– Om man tittar på friskhet i jämförelse med genomsnittet så är vi mycket friskare här. Det gäller det fysiska och även den sociala biten som är minst lika viktig, säger Tommy Olausson från SOK Aneby.

Annons

Förutom den sociala samvaron arbetar Höglandets OL-veteraner aktivt med kunskap och bildning.

Varje onsdag avslutas tävlingarna med en kulturkvart som anordnas inom ramen för en studiecirkel. Denna gång var det Ola Gustafsson som berättade om Aneby kommuns framgångsrika arbete med flyktingmottagande och integration.