Ett mejl, från vad som verkar vara från Postnord, dyker upp i inkorgen. Där står det att paketet inte har kunnat levereras och att mottagaren kan spåra paketet genom att trycka på en länk. Men det hela visar sig vara ett bluffmejl.

— Vi väntade på ett paket som inte hade kommit så vi tryckte på länken och sen märkte vi att datorn inte mådde så bra, berättar Vetlandabon.

Viruset spred sig

Bedragaren hade jobbat på att få mejlet att se autentiskt ut med undantag från något stavfel, något som Vetlandabon såg förbi. På bara några minuter kunde han sedan se hur viruset spreds i datorn.

— De hade gjort precis som det ska se ut och det stod Postnord Sverige så man funderade inte mer på det. Vi kommer inte åt någonting nu, allt är krypterat.

Annons

När Vetlandabon sedan ringde Länsförsäkringar fick han veta att det inte fanns någon försäkring som kunde täcka händelsen med bluffmejlet. Något han ser kritiskt på.

— Det känns inte roligt att det går så långt att man blir utsatt på så vis med Postnords namn och att man inte skyddas av försäkring. Ett misstag och så är det kört.

Postnord beklagar

Att bedragare använder sig av Postnords namn har skett förut. Postnords pressekreterare, Maria Ibsen, berättar att de nu har haft folk som har hört av sig men att de ännu inte kan meddela i vilket utsträckning det drabbat deras kunder.

— Det är något som pågår nu tyvärr. En bedragare som använder vårt namn och det är inte alls bra att de använder vårt namn på ett felaktigt sätt. Det är tråkigt att våra kunder drabbas och synd att någon valt att utnyttja människor på det sättet.

I krypterinsgmeddelandet som Vetlandabon numera inte kan undvika i sin dator står det att han kan återfå sina filer om han betalar pengar till bedragaren.

— Nu verkar det som om vi får investera i en ny dator, att betala (till bedragaren) känns inte aktuellt.