— Det är helt taget ur luften, det är rent skitsnack, säger Angelika Augustsson-Johansson, mamma i familjen.

Getterna hålls inne i garaget, i boxar nattetid, och släpps ut i trädgården dagtid. Till en början gick de med geten Oskar i koppel men nu leker getterna med varandra inne på den omgärdade tomten.

— En gång rymde en liten get men den sprang bara runt huset, berättar Angelika.

Hon tycker att anklagelserna är orättvisa och grundlösa.

”Nu är han lycklig”

Familjen sökte och fick tillstånd av kommunen att skaffa en get. När länsstyrelsen gjorde en oanmäld inspektion fick de veta att getter behöver sällskap.

Annons

— Oskar stod och skrek och var ledsen. Nu är han lycklig, berättar Angelika.

Samtidigt som familjen gjort rätt genom att skaffa sällskap åt Oskar har man gjort fel eftersom de inte fått tillstånd för fler getter i tättbebyggt område. Att familjen har så många getter i sin trädgård har folk ont av.

— Det blev ett j-a liv rent ut sagt, säger Angelika som fått veta att flera anmälningar lämnats in till kommunen.

”Stämmer inte”

De skulle få ha sina getter i fred om de bara bodde på landet, men nu bor de alltså i stan även om de menar att det mer är ett industriområde än bostadsområde där de bor.

— Att våra getter skulle springa runt på fotbollsplanen och stånga ner barn stämmer inte, hävdar Angelika bestämt.

Nu går hon runt i villakvarteret och samlar ihop namn i en namninsamling, för att få behålla getterna. Familjen är beredd att sätta upp högre stängsel på tomten bara de får behålla sina djur.

— Vi kämpar på och de stör ju ingen. Getterna har olika personlighetsdrag. Brolle gillar att gosa. Oskar hoppar upp och vill kramas.