Thrillerkomedin utspelar sig i Tingsryd där Johan Becker arbetar som möbelhandlare men det är inte riktigt möbelaffärerna som gör att pengarna rullar in.

— Becker är Smålands bästa möbelhandlare, åtminstone enligt honom själv, men butiken är också en fasad, bakom det gömmer sig hans imperium, berättar Henrik Lilliér, tidigare Elofsson, som gestaltar huvudkaraktären på vita duken.

Becker säljer smuggelsprit och cigarretter svart och han är kungen i Tingsryd, tills han blir utmanad utifrån. Huvudrollen spelas av Henrik Lilliér som är från Vetlanda. Han berättar att det varit en spännande väg och ett annorlunda sätt för honom att jobba med filmen.

— Jag och min kollega Peter Lorentzon, som spelar Stefan i filmen, var med i filmen Avalon med Johannes Brost. Där spelade vi två skumma möbelförsäljare. Den exekutiva producenten Gunnar Carlsson som arbetade med den filmen menade att man inte sett de här karaktärerna på film förut, med så skeva moraliska kompasser.

Svår roll

Annons

Gunnar tog kontakt med vad som kom att bli filmens regissör, Martin Larsson, och sedan kontaktades Henrik.

— Så jag var med tidigt i arbetet och var ett sorts bollplank.

Hur var det att gestalta Johan Becker då?

— Det var roligt, utmanade och jättejobbigt. För han är så långt ifrån mig som person som man kan komma. Men jag jobbade mycket med regissören och det var ett bra team. Det är min första stora huvudroll och jag borde ha varit mer rädd men jag har varit med hela vägen under projektet och det är bra regi. Sedan är det speciellt med film, skådespeleriet handlar om att inte skådespela för mycket utan att agera så det ser bra och naturligt ut.

Började i Vetlanda

För Henrik började skådespelandet redan i Vetlanda med allt från skolteater på Mogärdeskolan till lokalrevyn innan han flyttade till Stockholm. Senaste åren har han gjort småroller och undervisat i skådespeleri. I och med filmen om Becker tror han dock att han har utvecklats ytterligare.

— Det är ju en del större skådespelare med som Helen Sjöholm, Shanti Roney, Nour El Refai och Torkel Petersson. Alla var mycket lätta att arbeta med och då blir ju arbetet också mer lustfyllt.

Nervös premiär

Henrik var tidigt noga med att påpeka att den småländska Johan Becker inte skulle bli någon putslustig smålänning.

— Och det ville inte Martin Larsson heller. Det var viktigt att Becker skulle vara en riktig, trovärdig människa om än med skevt moraliskt kompass. Humorn ligger mer i att situationerna är skruvade. Det är en skröna.

— Det är biopremiär på biograferna den 1 september och det är nervöst. Jag är stolt över filmen, sedan vet man inte hur den kommer att mottas men jag tror att den kommer att gå hem i stugorna.