I fredags kväll såg den skandinaviska tv-publiken honom sitta som gäst hos Fredrik Skavlan. Men redan under eftermiddagen besökte Josephat Torner Vetlanda och Njudungsgymnasiet.

Fakta: Albinisim

Albinism. är en genetisk avvikelse som orsakar brist på färgpigmentet melanin vilket..

Fakta: Albinisim

Albinism. är en genetisk avvikelse som orsakar brist på färgpigmentet melanin vilket gör att huden inte blir brun utan förblir vit. Albinism påverkar kroppens och ögonens känslighet för ljus och leder ofta till nedsatt syn.

— Vill ni vara med och förändra livet för barn med albinism? frågade Josephat Torner de lärare, elever och andra gäster som kommit för att lyssna.

10 000 namnunderskrifter har Torner för avsikt att samla in för att sedan vända sig till Afrikanska Unionen med sitt upprop om att barn och vuxna som lever med albinism aktivt måste tillerkännas samma mänskliga rättigheter som alla andra.

Egen erfarenhet

Josephat Torner är själv född med albinism och när han föddes fick hans mamma rådet att förgifta honom. Detta för att omgivningen skulle slippa drabbas av olycka och förbannelse.

Vidskepligheten kring personer med albinism har varit stark i många länder i Afrika under hundratals år. Men i stället för att avta har vanföreställningarna på olika sätt tilltagit under det senaste decenniet.

— Det finns de som tror att vi är spöken. Tror ni det? Är jag ett spöke som står framför er? frågade Josephat Torner.

Annons

Han berättade sedan att häxdoktorer och medicinmän säger till människor att kroppsdelar från personer med albinism kan göra dem rika eller föra med sig lycka.

— Det är motsägelsefullt eftersom många barn med albinism dödas direkt efter det att de fötts för att inte dra olycka över sin familj och det omkringliggande samhället. Min mamma var min stora hjälte. Utan henne hade jag aldrig stått här i dag, fortsatte Josephat Torner.

Sprider kunskap

Han arbetade under många år för Erikshjälpens partnerorganisation i Tanzania. Nu har han startat en organisation för att sprida kunskap och komma åt roten till det problem som gör att personer med albinism, än i dag år 2017, inte kan känna sig trygga i sina egna hemländer.

— Det hjälper inte att arbeta förebyggande om vanföreställningarna om oss med albinism fortfarande frodas. Vi måste gå till botten med vidskepligheten och avslöja lögnerna. Man blir inte rik av att äga en arm från en person med albinism, sa Josephat Torner och fortsatte:

— Vårt blod gör inte att de som arbetar i gruvor kommer att hitta stora fyndigheter. Håret från oss ger inte de fiskare som binder det i sina nät mer fisk. Vi är precis som er andra och vi måste också ha samma tryggheter och rättigheter som ni har.

— I dag är många av oss jagade som djur och vi blir flyktingar i våra egna länder.

Ville veta mer

Många tog chansen att ställa frågor till Josephat Torner i anslutning till föreläsningen och flera ungdomar stannade också kvar för att få veta mer.

Josephat Torner ser som sitt uppdrag att sprida kunskap och sätta press på de regeringar som ännu inte tagit sitt ansvar i fråga om albinos rättigheter. Detta fortsatte han sedan med under sin medverkan i Skavlan.

Josephat Torner är i Sverige på inbjudan av Erikshjälpen.