Christian, född 1990, blev hittad i en snödriva där han 15 år gammal hade somnat berusad. Några nattvandrare hittade honom och ringde ambulans som körde honom i ilfart till Karolinska sjukhuset. Där svävade han mellan liv och död i 24 timmar.

— Christian är min son. Det var jag som körde som en galning efter ambulansen. Det var jag som ringde hans mamma och sa att hon måste skynda sig dit. Christian överlevde, han har blivit pappa och vi har pratat mycket om det här, säger Jan Lundholm i sin föreläsning.

Annons

Jan Lundholm är verksamhetsansvarig i stiftelsen nattvandring.nu och har nattvandrat sedan 1998. Han åker runt och föreläser kring föräldraroll, ansvar och tonåringars beteende. Under tisdagen var han på plats och föreläste på Kulturhuset Pigalle.

Bland annat beskrev han hur han och hans son kunde skicka sms till varandra om vad de skulle äta till middag. För att sedan förklara hur viktigt det är att vara närvarande, tänka på vad man sänder ut för signaler och vara uppmärksam på ändrade beteenden hos ungdomar, lyssna på dem utan att lita på dem helt.

— Har vi ett ungdomsproblem? Jag sträcker ut hakan och säger att det har vi inte. Vi har ett vuxenproblem. Vi säger ofta vad ungdomarna gör fel, men alltför sällan går vi fram och frågar hur de mår eller säger "det här gjorde du bra", avslutar han kvällen.

Föreläsningen var en del i serien "Vetgirig" som arrangeras på Kulturhuset Pigalle på tisdagar.

— Det som Jan Lundholm pratar om är självklara saker. Jag hoppas att alla som varit här går hem med en tankeställare, säger Emma Asserholt, ungdomsutvecklare på Kultur- och fritidsförvaltningen, som har bokat föreläsningen.