Bakgrunden till varför S2Medical AB tog fram brännskadeförbandet som går under namnet Eiratex är följande:

— I Sverige och Västvärlden används mycket grishud och hud från avlidna människor vilket motverkar brännskador bäst. Men dels är det väldigt dyrt och i vissa religioner, däribland Islam, är det inte accepterat att använda sådan hud. Vi fick veta att produkterna de använder i många muslimska länder är undermåliga, säger Mårten Skog.

Det är där produkten Eiratex kommer in i bilden. En sorts cellulosa med ett geléaktigt membran som lämpar sig allra bäst i brännskadade ansikten, som en tillfällig hud.

— Vi testade vår produkt på ett sjukhus i Egypten och det visade samma positiva resultat som på patienter i Sverige. Det som ger oss störst motivation är när vi har sett bilder på resultaten av svårt plågade indiska barn som har fått behandlingen, säger Mårten Skog.

"Medvetna här"

Annons

Problemen med brännskador menar Mårten Skog är större i fattigare länder än i Västvärlden.

— I Sverige lär man sig som barn att det är farligt med spisar och vi är medvetna om riskerna på ett annat sätt än i exempelvis Indien. De har en annan matkultur och inte den arbetsplatssäkerheten.

Det regionala Skapa-priset delades ut på Linköpings slott. I motiveringen tryckte juryn på att produkten motverkar infektioner, är helt fri från vävnad från människa eller djur och kan göras tillgänglig för alla oavsett kultur, religion eller ekonomi.

Kan vinna en miljon

— Dels tror jag att biomedicin är intressant nu och så våra värderingar med en stor tillgänglighet av produkten, den affärsmodellen är aktuell. Vi ska inte vara som andra och utveckla produkter som bara de tio rikaste procenten av människorna har råd med utan vi vill nå ut till alla, säger Mårten Skog.

För Mårten Skog som bor i Nässjö men har sitt jobb i Linköping blir det mycket pendlande. I november bär det av till Stockholm för Skapa-galan på mässan Eget Företag. Segraren då blir en miljon kronor rikare.

— Konkurrensen är stenhård där och ingenting går att ta för givet men vi har en bra produkt och chanserna bör vara goda för oss att vinna.