— Det betyder extremt mycket i min satsning mot världseliten, säger 18-åringen efter att ha avverkat ett morgonpass i bassängen på Rosenlundsbadet.

— Jag har inte insett alla fördelar med stödet ännu, men så mycket vet jag att jag inte behöver tänka på ekonomin utan bara kan koncentrera mig på simningen framöver.

”Topp och talanggruppen” är ett skräddarsytt stöd för aktiva inom de olympiska idrotterna som bedöms ha potentialen att kunna nå medaljkapacitet på OS med en uthållig satsning och rätt stöd.

I dagsläget är det 150 idrottare som ingår i det och i den senaste gruppen att utses återfinns alltså Victor Johansson.

Annons

— Simförbundet hade nominerat mig i år och i november fick jag vara med på en talangselektion, berättar Victor, det handlade om alla möjliga fysiska och psykiska tester, men det var förstås omöjligt att veta om man låg bra till.

Victor flyttade från Nässjö till Jönköping för studier på Idrottsgymnasiet Sanda för drygt två år sedan.

Sedan dess har han tävlat för Jönköpings Simsällskap under tränarna Kalle Gårdström och Thomas Salenius ledning och i höstas slog han det 29 år gamla svenska rekordet på 1 500 meter.

— Jag fortsätter att träna i Jönköping, men nu blir det att jag oftare kommer att besöka Nationellt elitcentrum i Stockholm, det är där all expertis erbjuds, säger Victor, som nyligen krönte sin genombrottssäsong med VM-deltagande i Kanada.

SOK har stöttat aktiva genom en topp- och talanggrupp sedan 1998.

Stödet finansieras av medel från sponsorer och innefattar allt ifrån professionell rådgivning, medicinsk, juridisk, idrottslig, till att ges optimal sponsring för internationellt tävlande.

— Man får stödet under en period av två år, sedan kan man bli omvald om man uppfyller SOK:s kriterier, säger Victor Johansson.

— Och det hoppas jag bli, målet är ju att satsa maximalt under lång tid.