Den svåra olyckan inträffade på riksväg 40, i höjd med golfbanan, i september förra året. Två bilar kolliderade och sju personer skadades, varav flera allvarligt.

Under tisdagen och delar av onsdagen denna vecka har olyckstillfället och minuterna fram till ambulans, räddningstjänst och polis kom till platsen beskrivits av de som färdades i de båda bilarna. Men också av vittnen.

Personerna i bilarna var allvarligt skadade, flera av dem var medvetslösa direkt efter olyckan.

– Det var riktigt otäckt, sa en kvinna som var bland de första som kom till olycksplatsen.

Ett annat vittne har starka minnesbilder som etsat sig fast på näthinnan. Hon beskrev hur hon såg bilen i det mötande körfältet komma körande i hög hastighet, innan bilen ryckte till, lyfte från marken och for in i sidan på bilen som låg framför henne själv på vägen. Därefter hamnade bilen som orsakade olyckan i diket.

Kvinnan beskrev synen hon möttes av när hon kom fram till den ena bilen.

– Jag ser människor som ligger huller om buller, sa kvinnan och tillade att en av personerna var medvetslös.

Sitter i rullstol

Föraren som åtalades riskerar nu att straffas med ”i vart fall ett riktigt kraftigt bötesstraff”. Det var så åklagaren uttryckte sitt påföljdsförslag under den avslutande delen av rättegången.

Vid sin slutplädering tryckte åklagaren på att flera av de drabbade som berättat om sina upplevelser i tingsrätten hade synliga skador och att de drabbade kan få livslånga men. Hon påpekade bland annat att en person fortfarande, drygt ett år efter olyckan, sitter i rullstol och att en av de andra personerna har svårt att vrida sitt huvud.

Andra personer har skador som inte syns.

Åklagaren anser att mannen som körde bilen som orsakade olyckan bör dömas för flera brott. Åklagaren var dock noga med att påpeka att hon inte tror att mannen uppsåtligen orsakat olyckan. Hon la honom dock till last för att av oaktsamhet orsakat olyckan då han brustit i sin uppmärksamhet, kört i en hög hastighet och inte anpassat körningen till väglaget.

Annons

Flera av bilens däck var dessutom så utslitna att de inte var godkända att köra med.

– Tre stycken är inte godkända, två saknar helt mönsterdjup, kommenterade åklagaren.

Som ett alternativ till vårdslöshet i trafik har åklagaren ett alternativyrkande om brott mot fordonsförordningen.

Vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik är vanligtvis brott där den misstänkte döms till böter, konstaterade åklagaren. I det nu aktuella fallet, där olyckan lett till allvarliga skador på de drabbade, menar åklagaren att tingsrätten i vart fall ska utdöma ett riktigt kraftigt bötesstraff.

”Väjde för ett djur”

Åklagaren påpekade också att vittnena inte sett något djur springa upp på vägen, något som den misstänkte föraren själv hävdade under förhören i tingsrätten.

Mannen förnekade att han gjort sig skyldig till brott. Hans förklaring till olyckan var att han väjt för ett djur.

– Han har reflexmässigt bromsat när ett djur kommer ut på vägen, sa mannens advokat Daniel Özmen, under sin slutplädering.

– Det är en plötslig händelse som är svårt att förutse, fortsatte han.

Hans klient kände till att det fanns hastighetskameror på den aktuella vägsträckan och körde därmed inte i för hög hastighet, enligt advokaten.

Däcken på bilen var godkända när de sattes på i våras, men har slitits under säsongen menade man.

– Det är inte fråga om medveten oaktsamhet från hans sida, sa advokat Özmen, som därmed yrkade att åtalet ska ogillas både när det gäller vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada.

Skulle tingsrätten ändå döma mannen anser advokaten att rätten bör ta i beaktande att även mannen drabbats av en allvarlig kroppsskada.

Eksjö tingsrätt meddelar dom i målet längre fram.