Region Jönköpings län delar årligen ut Folkhälsopriset till en person, arbetsplats, organisation eller förening som har gjort en viktig insats för att främja hälsa och förebygga sjukdom. Förra året var det Aneby kommun som fick priset för sitt arbete med att öka elevnärvaron i skolan. Priset är på 10 000 kronor.

I år tilldelas Vrigstad årets folkhälsopris, och det blir Vrigstad samhällsförening som tar emot pengarna för att kunna ordna någon gemensam aktivitet i samhället. Vrigstad nominerades av kommunens välfärdsråd för arbetet med integration som görs på orten av föreningar, kyrkor, företag och samhällsmedborgarna. På tisdag får de ta emot priset i regionfullmäktige.

Stort engagemang

Annons

— Det är fantastiskt roligt, vi är väldigt stolta över detta, säger Mathilda Backstig i Vrigstad samhällsförening.

Hon berättar att det är hela samhället som vunnit priset och att samhällsföreningen tar emot det för att kunna ordna en aktivitet för alla. Exakt vad det blir har de inte hunnit diskutera ännu. Mathilda Backstig tycker att det är kul att Vrigstad uppmärksammas för det arbete de gör.

— Vrigstad har verkligen försökt och satsat på att integrera alla de som kommit hit. Det är så många som ställt upp på olika sätt.

Hon berättar att företag och föreningar har gjort vad de kan för att hitta sysselsättning åt de nyanlända, och folk har hjälpt till med svenskundervisning bland annat.

— Alla har verkligen stepat upp och tagit ansvar för detta. Folk har sett vikten av integration och inkludering i samhället, säger Mathilda Backstig.

LÄS MER: Många deltar i språk- och stickcafé

Ibland är det fullt ös medvetslös

Vill stoppa utvisning

Sann glädje för egen odling