När Tillväxt- och utvecklingsnämnden höll sammanträde diskuterades möjligheterna att förlägga en del av Jönköpings utbildning för högstadielärare i Eksjö.

— Alla kommuner skriker efter lärare, både de små och stora, det är en diskussion om det finns någon möjlighet, säger nämndens ordförande Björn Alm.

Utbildningen skulle fungera som en distansutbildning, ett samarbete mellan högskolan i Jönköping och Vux i12.

Annons

— Vi har ombetts att kolla vidare om det finns intresse från någon högskola. Merparten skulle i sådana fall läsas i Eksjö, till exempel som med sjuksköterskorna som läser här fyra dagar i veckan och en i Jönköping, säger Christian Thomsen, Verksamhetschef och Rektor för Vux i12.

Men än så länge är projektet i sin linda.

— Vi har inte kommit så långt att vi kollat intresse med högskolorna, där ligger Högskolan i Jönköping först. I nuläget vet vi egentligen lite, vi behöver göra en behovsinventering på Höglandet. Vi ska kolla intresset under vår nästa träff med rektorerna på högskolan, säger Thomsen.

— Det är en fråga som är väckt och vi vet inte hur behovet ser ut i år eller om 10 år, fortsätter han.

Thomsen säger samtidigt att det skulle betyda mycket både för Vux i12 och Eksjö att få en lärarutbildning, om behovet nu finns.

— Absolut, det ligger i vårt uppdrag att utvecklas och se till att erbjuda utbildningsmöjligheter för kommunen. Hittar vi lösningen är det jättekul och hittar vi den inte är det inte lika kul, men då hittar vi något annat, säger han.