När Christian Wass var i tjugoårsåldern lekte livet. Han var en aktiv idrottskille som snart skulle börja studera till civilekonom. Allt förändrades en sommardag, ett par veckor innan utbildningen skulle börja.

– Jag dök från badbryggan men hamnade fel i dyket. Jag bröt nacken vilket innebar att jag blev förlamad från bröstkorgen och nedåt. Det tog ett antal år innan jag kunde konfrontera mig själv med att leva med ett så omfattande handikapp, berättar han, i bilen på väg ned från Göteborg till Vetlanda där han under tisdagskvällen höll en inspirationsföreläsning på Sagabiografen.

Inte självklart

Att ha kommit så långt, att vara på scen och inspirera andra till att förändra sina liv, har dock inte varit någon självklarhet.

– Det går egentligen inte att förklara hur jag nått där jag är idag, men det går. För min del handlar det om lärdomar som jag gjort under många år, det handlar alltså inte om några uppenbarelser. Det är lärdomarna som jag fokuserar på under mina föreläsningar, säger han.

Christian Wass har kommit att bli en mycket uppskattad föreläsare och inspiratör. 2010 blev han utsedd till en av årets inspiratörer av tidningen Leva. Några år senare nominerades han till Stora Talarpriset. Han var också kandidat till Augustpriset med sin självbiografi ”Invalido”.

Hur bestämde du dig för att offentligt berätta om dina upplevelser och bli en föreläsare?

Annons

– Jag jobbade inom bank- och finansbranschen, men tröttnade och bestämde mig för att göra något annat. Det här var för ungefär tio år sedan. Man kan likna mina föreläsningar vid en ”levande amöba”, de har förändrats, men grunden är fortfarande min livsresa, förklarar han.

Det är inte bara privatpersoner som har nytta av Christians Wass berättelse, utan han har även anpassat föredragen för att passa organisationer, det vill säga arbetsplatser. Under föredragen passar han på att skicka med konkreta verktyg, som kan användas när man exempelvis vill förändra eller stöter på motgångar.

– Jag pratar ofta om vikten av beröm i vardagen. Generellt sett är vi dåliga på att lyfta varandra, men beröm bygger upp och stärker så att man lättare klarar av tuffare situationer, säger han.

Christian Wass påpekar dock en sak, att man själv till syvende och sist har ansvar för sin egen situation.

– Vi kan söka stöd hos andra när det behövs, jag personligen har haft ett fantastiskt stöd av familj, vänner och arbetsgivare, men för att komma vidare måste man ha en vilja att förändra, och den vilja måste komma inifrån, säger han.

Vad hoppas du kunna dela med dig av under föreläsningen?

– Jag vill att man reflekterar över sitt liv, och att man tar till sig av det jag säger, och att detta sammantaget kan leda till en utveckling.