— Vi har en bekymmersam omvärldssituation just nu och den förvärras dag för dag. Det går inte en vecka mellan varven innan Putin hotar Baltikum med vapen igen och blir det konflikt i Baltikum kommer med all säkerhet Sverige inte att vara oberört, inledde Allan Widman.

Vill satsa på försvar

Widman menar att det är högst troligt att Sverige kommer att vara i krig inom endast ett par år med tanke på läget i Ryssland. För att förbättra säkerheten i landet menar Widman att Sverige måste återinföra värnplikt och gå med i Nato.

— Den lägst hängande frukten är ett medlemskap i Nato men om vi ska kunna försvara oss själva innan hjälp från Nato är på plats måste det svenska försvaret förbättras, sa Allan Widman.

Annons

— Vi kan inte bara leva på det andra generar. Vi måste också själva bidra, tillade han.

I dagsläget ligger Sverige, enligt Widman, långt under Natos rekommendationer när det gäller hur mycket ett land bör satsa på sitt försvar.

— Om två år halkar vi ned under en procent i BNP och enligt Nato ska varje land lägga minst två procent av sitt BNP på försvar, sa han.

Svarade på frågor

Efter en kortare introduktion fick publiken chans att ställa frågor utifrån sina egna funderingar. Den första frågan som dök upp var, varför Putin agerar på det sätt som han gör just nu.

— Som västerländsk kan det vara svårt att förstå hur Putin fungerar. Ryssland lider svårt av det låga oljepriset och de ekonomiska sanktioner som riktats mot landet. Just nu lever de på sin valutareserv. Det kanske håller i ett, två eller möjligtvis tre år.

— Frågan är vad Putin gör sedan? Lämnar han Krim och ber om ursäkt eller gör han något annat? Mest troligt är att han gör något annat, svarade Allan Widman.