– Han har spelat på folks känslor genom hela valrörelsen och uppenbarligen gick det hem. Jag är lite trumpen i dag, kommenterar Anders Wilander på onsdagsförmiddagen.

Är du förvånad?

– Ja, men jag är mest förundrad över att USA inte lyckats presentera bättre kandidater än dessa två.

Annons

Han har precis lyssnat till segertalet där Donald Trump visade en betydligt mer ödmjuk sida än under valrörelsen.

– Vi får hoppas att han lever upp till åtminstone lite av den ödmjukheten som president. Han talade ju om satsningar på tillväxt, infrastruktur, om att ena USA men också om att förena världen. Så har det inte riktigt låtit tidigare.

Vad säger resultatet om väljarna?

– De är ju förstås ansvariga och det vi ser är en ny politisk era i USA. Att välja en president som vill bygga en mur mot Mexico säger något om läget. Jag ser också segern som ett uttryck för den populistiska högervind som blåser. Att Marine Le Pen i franska Front National var en av de första att gratulera känns ju inte så roligt.

Vad betyder segern för Sverige?

– Det är svårt att veta, USA är ju en viktig handelspartner och det är bara att hoppas att det inte påverkar exporten alltför mycket. I någon mån påverkas vi säkert men det är oklart i hur stor omfattning. Börserna har ju så här långt reagerat negativt. Jag tror att vi får se lite mer oro i världen efter Trumps seger.